Átverték az embereket a székesfehérvári spermanövelővel

2016.12.13. 15:00

Három interneten rendelhető étrend-kiegészítőt vont ki kedden a forgalomból a NÉBIH - olvasható a hivatal honlapján. A pénisz-, sperma-, és mellnövelő termékek több szabályt is megsértettek, az általuk ígért hatás kifejtésére pedig nem is alkalmasak.

A termékeket egy székesfehérvári székhelyű cég árulta, erről azonban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek nem tett bejelentést. Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó előírások szerint ezek az élelmiszerek kategóriájába tartoznak, azaz meg kell felelniük minden azokra vonatkozó jogszabálynak is. 

Fotó az egyik bevont készítmény csomagolásáról
Fotó az egyik bevont készítmény csomagolásáról

Ezek közé tartozik a vásárlók tájékoztatásáról szóló jogszabály, ami megtiltja a megtévesztő tájékoztatást, különösen az olyat, ahol a terméket olyan tulajdonságokkal ruházzák fel, amelyekkel az nem rendelkezhet. Éppen ezért a „pénisznövelő”, spermanövelő” és mellnövelő” kifejezések egyike sem engedélyezett, mivel ezek túlmutatnak az étrend-kiegészítők hatásain, ezzel megtévesztik a vásárlót. A termékek emellett számos jelölési hibával is rendelkeztek.

A Nébih elrendelte a termékek forgalomból történő kivonását, a forgalmazóra pedig milliós nagyságrendű bírságot szabott ki.