Hivatali visszaélés történhetett a NAV-ban

2016.12.15. 12:23

Az utóbbi évek egyik emlékezetes és nagy hatású ügye volt Horváth Andrásé: a NAV egykori dolgozója kiállt a nyilvánosság elé, hogy felhívja a figyelmet az adóhivatalban folyó visszaélésekre. Az Indexnek kitálaló Horváth fő állítása szerint a NAV csak a kishalakat kapja el, az igazi nagy adócsalók tevékenysége felett szemet huny.

Horváth András a rendőrségen is feljelentést tett, és egy a sajtóban csak zöld dossziéként hivatkozott beadványában konkrét cégeket, NAV-vezetőket és félreállított adóhatósági dolgozókat nevezett meg. Feljelentése után akkor nyomozás is indult, ami most részben lezárult.

A Nemzeti Nyomozóiroda az egyik ügyben vádemelési javaslatot tett, úgy ítélték meg, hogy a Delta Feed nevű cég ellenőrzésekor valóban hivatali visszaélés történhetett, az ügyet átadták a Fővárosi Főügyészségnek. Az ügy részletei egyelőre nem ismertek.

A zöld dossziéban lévő többi ügyben, így például a GE Hungary esetében a rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, ezt a részét a nyomozásnak lezárták. Pedig több ügy is adott okot a gyanúra.

Ahogy a határozatból kiderül, 2011-ben a GE-nél a NAV Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜIG) egy elég jelentős, 42 milliárd forintos adóhiányt állapított volna meg, még egy bűnügyi feljelentést is előkészítettek az ügyben. Mindezzel a NAV Központi Hivatala (KH) is egyetértett, majd még mielőtt lezárult volna az egész, egy egyeztetésen a GE képviselője azt állította, hogy elintézi az ügyet.

Ezután a KÜIG-gel a NAV-nál közölték, az adómegállapítást tartalmazó jegyzőkönyvvel szakmailag nem értenek egyet, az ügyet végül adómegállapítás nélkül zárták le, a GE elleni feljelentést sem küldték el. A rendőrség szerint viszont ebben az ügyben nem történt bűncselekmény, mindössze egy NAV-on belüli szakmai vitáról van szó.

Lezárták a nyomozást a Horváth András által kifogásolt Bielesen, Gránit Agriculture, Sygnus és a Glencore Grain Hungary cégekkel kapcsolatban is. A Glencore esetében kiderült, egy különös adminisztrációs hiba miatt nem szabott ki rájuk a NAV büntetést, de a szándékosság itt a rendőrség szerint nem merül fel.