Idősek átverésére utazó céget büntetett a GVH

2016.12.15. 10:38

Megtévesztette a fogyasztókat a Timeshare Market INC Kft. nevű, üdülési jogot áruló cég, ezért 35 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal - írja a GVH közleményében.

A Timeshare Market 2013 decemberétől telefonos és személyes, szóbeli egyeztetések keretében, és online is értékesítette üdülési jogokkal kapcsolatos ajánlatait. A GVH döntésében megállapította, hogy a vállalkozás valótlanul állította, hogy üdülési jogok másodlagos értékesítésével foglalkozik, mert nem igazolt erre irányuló törekvést a hivatal előtt. A cég egtévesztő tájékoztatást adott az üdülési jogok piaci értékéről, továbbértékesítési lehetőségéről, hamis állításokat közölt a befizetett összeg levásárolhatóságáról, és a pénzvisszatérítéséről.

Az üdülési jog (időben megosztott üdülőhasználati jog, timeshare) továbbértékesítésére vonatkozó ajánlatok olyan fogyasztóknak szóltak, akik már rendelkeztek üdülési joggal,amelyet értékesíteni szándékoztak. A bírság - ami egyébként a kiszabható maximum ebben a kategóriában - megállapításakor a GVH a jogsértéssel érintett szolgáltatás értékesítésébőlszármazó bevételből indult ki. A GVH

Súlyosító körülményként értékelték többek között, hogy a kereskedelmi gyakorlat több szempontból is jogsértő volt, és hogy a megcélzott fogyasztói kör jelentős része idősebbekből áll, akik minélhamarabb és nagyobb áldozatot is vállalva szeretnék meglévő üdülési jogukat eladni, így kifejezetten nyitottak és érzékenyek ilyen üzenetekre.A GVH az elmúlt években több versenyfelügyeleti eljárást indított az üdülési jogok továbbértékesítésével kapcsolatos üzleti gyakorlatok és szóbeli tájékoztatások vizsgálatára. A GVH ezzel kapcsolatban figyelemfelhívó tájékoztatást is közzétett, amely itt olvasható.