A világ legnagyobb repterét építi Dubaj

2016.12.16. 17:52

35,7 milliárd dolláros (ez forintban 10675 milliárdot jelent) befektetéssel épül meg Dubaj új reptere, az Al Maktoum International, írja a Bloomberg. Az építkezés a Dubai World Central projekt része, ami a reptér köré egy egész új városrészt álmodott meg, összesen 140 négyzetkilométeren, logisztikai központtal, irodaházakkal, lakóövezettel és golfpályákkal. A teljes komplexum 12 év alatt épül majd meg, és részben a dubaji állam finanszírozza, részben pedig banki hitel a forrása.

Az új reptér az Emirates légitársaság új központjaként üzemel majd, ami rögtön garantálja is az óriási forgalmat, lévén az Emirates a nemzetközi utasforgalmat nézve ma a világ legnagyobb légitársasága. Az új repteret maximálisan évi 220 millió utas, és 16 millió tonna áru továbbítására tervezik. Ezek óriási számok, de mivel az utóbbi években a város az Európa és Ázsia közti légiforgalom legfontosabb átszállási pontjává vált, reális, hogy el fogják érni. A dubaji reptér már ma is a világ harmadik legforgalmasabbja az atlantai és a pekingi után, és a fejlődése elképesztő: egy éve még a 6. volt (Tokiót, Chicagót, és a londoni Heathrow-t előzte meg azóta), tíz éve pedig még be sem fért a top30-as listára.

Jelenleg az atlantai Hartsfield-Jackson az egyetlen reptér a világon, ami évi 100 milliónál több utast fogad, ennek nagyjából a 90%-át belföldi járatok adják. Az új dubaji reptér rögtön az átadása után ennek majdnem a másfélszeresét tervezi elérni, majd a teljes kapacitásán több mint a duplájával üzemelne.