Mégsincs rendben, ha valaki körömlakklemosóval átdátumoz, majd elad 12 millió forintnyi élelmiszert

2016.12.16. 16:42

Egy év és hét hónap felfüggesztett börtönre, és 3 millió forint pénzbüntetésre ítélték pénteken másodfokon azt a kereskedőt, akinek a cége körömlakklemosóval leszedte, majd újradátumozta az élelmiszerek lejárati idejét. Társa egy évet és három hónapot kapott, illetve 1 millió forint pénzbüntetést.

A német állampolgárságú E. S. F. hosszabb ideje élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozott, több cégnek is tulajdonosa volt, például a M.E.G.A. Trade Kft.-nek, a M.E.G.A. Logistik Kft.-nek, a MEGA-FOOD Kft.-nek és a MEGA-FOOD DIS Kft.-nek. Orosz állampolgárságú társa a M.E.G.A. Logistik Kft. törökbálinti raktárát vitte.

2005-2006 között pedig legalább 12 millió forint értékű, különböző lejárati idejű termék minőségmegőrzési idejét módosították.

Az áruk nagy része az EU-ból származott, és az ügyet még az Európai Bizottság is  vizsgálta . A Mega Trade-et akkor 48 millió forint minőségvédelmi bírsággal sújtották, de a cég csődje miatt az állam végül egy forintot sem kapott.

Ami esetükben meglepő volt, hogy miután lebuktak, és ügyük bíróságra került, első fokon felmentették őket. Az indoklás szerint a bíróság ugyan bizonyítottnak látta, hogy a cégcsoport a termékeken szereplő dátumokat jogellenesen hosszabbította meg, az azonban nem volt szerintük kétséget kizárólag bizonyítható, hogy a forgalomba hozatal vagy a fogyasztás időszakában a termékek rossz minőségűek lettek volna.

A másodfokú bíróság kevésbé volt megengedő. Szerintük a minőség-megőrzési időtartamot az előállító köteles a terméken megfelelő formában jelölni. A forgalomból kizárt, így élelmiszer-biztonsági szempontból hulladéknak számító termék jogilag akkor is rossz minőségű, ha egyébként még fogyasztható.  A másodfokú döntés ellen a vádlottak távollétében védőjük jelentett be fellebbezést.