Rummal fizetné ki adósságát Kuba a csehek felé

2016.12.16. 11:57

Szokatlan módon törlesztené Kuba adósságát Csehország felé: a híres kubai rummal. A szigetország még a csehszlovák időkben halmozott fel csaknem hétmilliárd koronás adósságot. Amennyiben az ajánlatot Prága elfogadja, a csehek száz évre bebiztosítják rumellátásukat.

Elképzelhető, hogy Csehország elfogadja, a kubaiak rummal törlesszék adósságuk, de a Cseh Pénzügyminisztérium előnyben részesíti a pénzbeli kifizetést, reagált a kubai ajánlatra a kormány illetékese, a MF Dnes napilap kérdésére. A minisztérium tájékoztatása szerint egyébként a kubaiak egy másik lehetőséget is felkínáltak adósságuk törlesztésére, gyógyszerekkel fizetnének, de ehhez szükséges lenne a termékek európai hitelesítése is, míg a rumot azonnal értékesíteni lehetne.

A csehek gyorsan kiszámolták, amennyiben az üzlet megvalósulna, egy háromszáz korona értékű (nagyjából háromezer forint) üveg rum esetében a hétmilliárd koronás adósság törlesztése 23,3 millió darab üveges rum megjelenését jelentené a cseh piacon. Kuba a tartozást még a kommunista Csehszlovákiával folytatott kereskedelem során szedte össze: Prága fegyvereket exportált a szigetországba. A karibi ország Csehország legnagyobb adósa az egykori Jugoszláviát és Szudánt megelőzve.