Hétmilliárdot fizethet a magyar állam az egyik cafeteriacégnek

2016.12.17. 15:20

23 millió euró (7,1 milliárd forint) kártérítést ítélt meg az Edenred nevű, étkezési utalványokkal foglalkozó francia cégnek (a Ticket Restaurant márka tulajdonosának) a Világbanknál működő nemzetközi vitarendező szervezet, az International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) december 13-án - írta a 444.hu a NASDAQ GlobeNewswire alapján. Az Edenred a magyar állammal szemben nyújtott be panaszt, miután az Orbán-kormány 2012-ben az Erzsébet-utalvánnyal és a Szép-kártyával kiszorította a magyar utalványpiacról az addig piacvezető multikat.

A magyar kormány 2012-ben úgy módosította az adójogszabályokat, hogy minden béren kívüli juttatás után 51 százalékot kelljen adózni, csak az újonnan bevezetett állami Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány adója lett kedvezményes, 31 százalékos. Ezzel megölték a korábban népszerű Sodexo Passt, a Le Chèque Déjeuner és a Ticket Restaurantot. A kibocsátó cégek elveszítették árbevételük nagy részét, ki is vonultak a piacról - emlékeztet a 444 cikke.

A három francia cég (az Edenred, a Le Chéque Déjeuner és a Sodexo Pass) külön-külön eljárást indított a magyar állam ellen. Egy olyan egyezményre hivatkoznak, ami 1987-ben jött létre Magyarország és Franciaország kormányai között, és a francia cégek magyarországi befektetéseit, működését garantálja.

Az ICSID az Edenred ügyében döntött először, a francia vállalat javára, tehát a Sodexo Pass és a Le Chèque Déjeuner beadványa hátra van.