Magyar származású milliárdos akarja feltalálni az új világkormányt

2016.12.18. 15:29

A nemzetközi kormányzás és a globális problémák újragondolását támogatja vagyonából minden idők egyik legsikeresebb svéd befektetője, aki történetesen egy 1956-os magyar menekült, Laszlo Szombatfalvy – írja a Business Insider. 

Szombatfalvyt Svédországban a legnagyobb amerikai tőzsdeguru után helyi Warren Buffetnek is nevezik: a most 88 éves férfi szegénységből indulva elképesztő sikereket ért el az üzleti életben, befektetési portfóliója 45 éven keresztül évi átlagban 30 százalékos hozamot produkált. 

Viszont ennek ellenére nem elégedett a világgal, amiben él, szerinte a legnagyobb baj, hogy csak a rövid távú nemzeti érdekek számítanak, és a politikusok ezek miatt képtelenek megállapodni például a klímaváltozás megállításához szükséges lépésekben, illetve ezek költségeinek elosztásában. 

Az ehhez hasonló nemzetközi kormányzási kérdések megoldása végett több mint félmilliárd svéd koronát, aza nagyjából 16 milliárd forintot tett Global Challanges Foundation (Globális Kihívások Alapítvány) nevű kezdeményezésébe, és egy külön 5 millió dolláros díjat ajánlott fel a 21. századi nemzetközi kormányzás megújítására vonatkozó legjobb öltetek számára. 

Elsősorban fiatalok ötletei várja a pályázaton, akiknek azt tanácsolja, hogy legyenek globális polgárok, törődjenek a jövő nemzedékeinek sorsával, lássák át, hogy a globális kormányzásra szükség van a nemzetközi katasztrófák megakadályozása végett, és sarkallják cselekvésre a megválasztott képviselőiket, azaz a politikusokat.