Orosz-amerikai olajcég elnöke Trump külügyminiszter-jelöltje

2016.12.18. 20:19

Donald Trump külügyminiszter-jelöltje egy friss szivárogtatás szerint egy, a Bahama-szigeteken bejegyzett orosz-amerikai olajipari vegyesvállalat elnöke – írja a Guradian.

Az ExxonMobil olajcég vezetőjével kapcsolatban már eddig is sokan kifogásolták, hogy túl közel áll az oroszokhoz, az újabb üzleti érdekeltsége pedig minden bizonnyal további kételyeket fogalmaz majd meg szenátusi meghallgatása és jóváhagyása előtt.

A szivárogtatás egy 1,3 millió dokumentumos csomagból származik, amely még korábban került a német Süddeutsche Zeitung birtokába, és a bahamai cégjegyzék adatait tartalmazza, köztük olyan információkat is, amelyek hiányoznak a hivatalos papírokból.

Így derült fény arra, hogy 1998 óta igazgatója az Exxon Neftegas nevű bahamai leányvállalatnak, amelynek fő érdekeltsége az oroszországi Szahalin-1 sarkköri kitermelési projekt. Ezt pedig úgy hirdeti a cég, mint Oroszország egyik legnagyobb külföldi közvetlen tőkebefektetését.

Ebből kiderül egyébként az is, hogy az Exxon legalább 67 bahamai offshore-céget alapított, hogy ezeken keresztül intézze venezuelai, orosz, azerbajdzsáni és más külföldi bizniszeit.