Nem kell börtönbe mennie az IMF-vezérnek

2016.12.19. 15:55

Hanyagság vádjában mondta ki bűnösnek Christine Lagarde-t, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatóját, volt francia gazdasági és pénzügyminisztert a francia bíróság – írja a Bloomberg.

Lagarde-t a Bernard Tapie üzletembernek 2008-ban nyújtott 285 millió eurós kártalanítás ügyében találták bűnösnek, de mentesítették a büntetés alól, így nem kell börtönbe mennie.

Tapie 1993–1994-ben adta el az Adidast egy, az akkor még állami tulajdonú Crédit Lyonnais bank által irányított állami vállalkozásnak. Az adásvétel közben viszont összevesztek a cég értékén, és hosszú pereskedésbe fordult az ügy. A gazdasági miniszter azonban 2007-ben saját hatáskörben úgy döntött, hogy nem hagyományos jogi úton, hanem a felek közti – magánbíróságon – megegyezéssel kell mielőbb lezárni az évek óta húzódó ügyet. Ennek értelmében az állam végül 2008-ban 285 millió euró kártérítést és nagyjából százmillió euró kamatot fizetett Tapie-nak.

Az eljárás és a nyomozás 2011 óta folyt. A Tapie-ügyben egyébként Nicolas Sarkozy volt francia elnök is erősen érintett, korábban őt is őrizetbe vették részben ezen téma kapcsán.