Államtitkár: Lesznek elbocsátások a minimálbér-emelés miatt

2016.12.21. 10:50

Leépítésekhez vezethet a minimálbér és a szakmunkás-bérminimum emelése – ismerte el a Hír Televízió kérdésére Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a Napi.hu szerint.

Ezeket a félelmeket korábban már többen megfogalmazták. Itt írtunk hosszabban arról, hogy milyen hatásokkal és ezek között milyen járulékos károkkal járhat a minimálbér és a szakmai bérminimum jelentős emelése. Legutóbbi a Coop lánc elnöke nyilatkozta azt, hogy gondokat fog okozni a boltosoknak a 15, illetve 25 százalékos kötelező emelés.

Ugyanakkor az államtitkár bár elismerte ezt az egyébként a legalapvetőbb közgazdaságtani összefüggéseken alapuló felvetést, azt is hangsúlyozta, hogy ebből igazából nem lesz baj. Cseresnyés ugyanis azt mondta, szerinte a növekvő minimálbér miatti elbocsátásokból nem lesz általános probléma. Sőt, a kirúgott embereket szerinte „szinte azonnal fel fogja szívni a magyar munkaerőpiac, mert jelentős munkaerő utáni igény jelentkezik”.

„Természetesen helyi problémák kistelepüléseken lehetnek, de először induljunk el, nézzük meg, hogy milyen tapasztalatok vannak. Majd egy-két hónap után lehet visszatérni erre a kérdésre” – fogalmazott a politikus.

Ezzel egyébként annyi logikai probléma van, hogy bár valóban jelentős Magyarországon a munkaerőhiány, önmagában ez még nem jelenti azt, hogy bárkit bárhova felvesznek, hiszen ha így lenne, akkor nem lenne egyszerre munkaerőhiány és munkanélküliség jelenleg.

A minimálbéren foglalkoztatottak jellemzően ugyanis a képzetlen, alacsony hozzáadott értékű munkát végzők közül kerülnek ki, akiknek még a munkaerő-hiányos helyzetben is jóval nehezebb elhelyezkedniük, hiszen a hiányszakmákban jellemzően szakképzett, tapasztalt embereket keresnek. A minimálbéreseket pedig egyre több helyen automatizálással, robotokkal helyettesítik.

A Hír TV riportjában egyébként egy sándorfalvai autószerelő műhelyet, illetve egy veszprémi játékboltot mutatott be példaként. Mindkét vállalkozásnál erősen kételkedtek abban a tulajdonosok, hogy ki tudják-e majd termelni a kötelező béremelés okozta költségnövekedést.