Megváltoznak a hazai kenyerek
Nagy munka mehetett a Pékszövetségnél az MTI tudósítása szerint, két évig készítették elő az újabb módosításokat. Ezek főleg a sütőipart érintik Werli József szakmai titkár szerint.
Mondjuk viszonylag gyakran módosítgatják az élelmiszerkönyvet, ami egyébként néhány élelmiszerfajta minőségi, jelölési és hasonló szabályzatait tartalmazza.
Ezek a magyar cégekre vonatkoznak csak, az EU úgyis szabályozza a többieket. A könyv alapján például a zsemlemorzsáink előírása, hogy az íze legyen "a termékre jellemző; ne legyen keserű, savanyú, édeskés, állott vagy avas ízű."
Szóval ebben most például a rozskenyereket abajgatták, egy rozsos kenyérben a tényleges rozsliszt arányának már el kell érnie a 30 százalékot. Vagy rozskenyérnek hívott termékekben a korábbi 40 százalék helyett a 60 százalékot. A fehér kenyérben mondjuk eddig is 100 százalék búzaliszt volt a kötelező, félbarnánál minimum 85 százalék.