Próbáljanak meg nem romlott ételeket enni
Nagyon bevásárolunk karácsonykor élelmiszerekből, ezért ilyenkor külön oda kell figyelni, hogy emberi fogyasztásra alkalmas ételeket tegyünk csak magunkba. Nagyjából legalábbis ezt mondta a Nébih képviselője az MTI-nek.
Évente több tízezer megbetegedést okoznak nálunk a rossz ételek, ezek többsége pedig arra vezethető vissza, hogy otthon nem megfelelően kezelték azokat. Elég alapvető jó tanácsok betartásával viszont már jelentős előrelépést lehet elérni. Így:
- Az első például, hogy az ételek alapanyagát megbízható helyről vegyük és ellenőrizzük akár a csomagoláson hogy nem lejárt árut akarnak-e ránk sózni.
- Talán az se meglepő, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket érdemes alaposan megmosni.
- Vagy a nyers húsokat, zöldséget és tojást a többi élelmiszertől elkülönítve jó tárolni.
- Az elkészített ételeket ne hagyja rohadni az asztalon, azaz "két óránál hosszabb ideig tartó, langyos hőmérsékleten való tárolás" már veszélyes lehet.
- Ha van Önnél hűtőszekrény, akkor a hűtőben lehetőleg lefedve, zárható dobozokban tárolja az ételeket. De 2-3 nap után a hűtőben is megromlanak. Akkor pedig már ne egye meg.
- A biztonságot növeli az is, ha meg tudjuk melegíteni evés előtt az ételt.