Egy csomó fejlesztési pénzt kap a Balaton

2016.12.28. 16:18

Megjelent a Magyar Közlönyben a balatoni fejlesztésekről szóló kormányhatározat, amiből többek között az derül ki, hogy a Hévíz-Balaton Airport 6,6 milliárd, a Balatoni Hajózási Zrt. a hajóparkja fejlesztésere 4,9 milliárd, a Badacsony és Fonyód közötti kompjárat pedig 5,6 milliárd forintot kap hazai forrásból - írja a Napi.hu.

A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban a balatoni fejlesztésekre magyar és uniós forrásokból 365,4 milliárd forintot terveznek fordítani. A konkrétan megnevezett fejlesztési célok közül 42-t - mintegy 263,7 milliárd forintos támogatási kerettel - uniós, további 14-et - 101,7 milliárd forintos támogatási kerettel - magyar forrásból terveznek megvalósítani.

A balatoni uniós fejlesztések közül a legnagyobb a bejárható Magyarország komplex víziturisztikai-, és egyéb állomásai projekt, és az e-hajózás fejlesztések projekt, amelyre az előirányzat 6,56 milliárd forint. A kerékpárút-fejlesztésekre 3,4 milliárd, míg a gyógyhelyekére 3,3 milliárd forint jut. Ezen kívül:

  • a balatoni szennyvíz-kezelési program megvalósítására 14,97 milliárd forintot különítettek el.
  • A Balaton vízminőségi állapotát befolyásoló külső terhelések, szennyezések csökkentése, a tó jó állapotának biztosításához szükséges intézkedések megvalósítása 4,74 milliárdot szánnak.
  • a Balatoni Hajózási Zrt. hajópark fejlesztésekre 4,9 milliárd, a Hévíz-Balaton Airport Kft. a légi járat forgalmának növelésére és a kapcsolódó sármellék-zalavári iparterületek fejlesztésére 6,6 milliárd forinttal szerepel a listán.
  • A minőségi turizmus számára épülő szállásférőhely beruházások 25 százalékos intenzitású támogatása számára 6 milliárdos támogatási keret áll majd rendelkezésre.
  • A Badacsony és Fonyód közötti kompjárat 5,6 milliárd forintot kap.