Elhunyt a Kinder-tojás atyja

shutterstock 393147280
2016.12.30. 14:06

Csütörtök este, az észak-olaszországi Paviában 83 évesen elhunyt William Salice, a Kinder-tojás feltalálója - írja az MTI. Halálát pénteken jelentette be az általa létrehozott tehetségfejlesztő alapítvány, a Color Your Life.

Salice 1960-tól 2007-es nyugdíjazásáig dolgozott a tavaly elhunyt csokoládémágnás, Michele Ferrero jobbkezeként, ezután hozta létre a fiatal tehetségeket segítő Color Your Life alapítványt. A Kinder-tojás ötlete a hetvenes évek elején bukkant fel, mikor az édességgyár azt próbálta meg kitalálni, hogy tudná felhasználni az év nagy részében tétlenül álló, a húsvéti csokitojás előállításához használt gyártósort. Salice a Kinder-tojás mellett olyan termékek megszületésénél is bábáskodott, mint a Ferrero Rocher vagy a Mon Cheri. Ennek ellenére végig szerény maradt, a Kinder-tojás ötletét is Michele Ferrerónak tulajdonította.

William Salice
William Salice
Fotó: ivg.it

A nálunk Kinder Meglepetés néven futó tojásba rejtett ajándék azonnal óriási sikert aratott, és azóta sem veszít a népszerűségéből, mára több milliárd darabot adtak el belőle. Havonta állítólag annyi csokitojás készül, amennyivel 400 ezer négyzetméternyi teret lehetne befedni. A sikert azonban némileg beárnyékolja, hogy rengeteg tragédia is köthető a nevéhez: a lenyelt ajándéktól ugyanis sokan fulladtak meg, nemrég pedig a gyerekmunka miatt kényszerült magyarázkodásra a cég.

Pár országban viszont ki kell hogy hagyják a gyerekek a Kinder-tojást: az Egyesült Államokban nem  forgalmazhatják a tojásokat, ott ugyanis törvény tiltja, hogy élelmiszeripari termékbe bármilyen tárgyat tegyenek. 2016 nyara óta az elhízás elleni küzdelemre hivatkozva Chilében sem lehet kapni.