Tarlósék adták a legnagyobb bónuszt karácsonyra

2016.12.30. 08:30

Jó nagy karácsonyi ajándékot kaptak a Főpolgármesteri Hivatal és a Legfőbb Ügyészség dolgozói, az állami szférában ugyanis ők kapták a legnagyobb karácsonyi jutalmat, legalábbis azok közül az intézmények közül, amelyek bevallották, mennyit fizettek. A Magyar Nemzet végigkérdezte az állami intézményeket és minisztériumokat, hogy mekkora bónuszt adtak év végén a dolgozóknak. Ebből kiderült, hogy a bőkezű intézmények mellett sok helyen egyáltalán nem osztottak jutalmat az év végén. 

A legbőkezűbb intézmény, a Főpolgármesteri Hivatal minden dolgozójának 460 ezer forintos jutalmat adott, ami összesen 370 millió forintjába került az önkormányzatnak. Ez viszont elvileg plusz költséget nem jelentett, mert a bérmegtakarítás terhére adták a jutalmat, vagyis a be nem töltött állások után járó fizetések mentek el a bónuszra. Tarlós István főpolgármester és helyettesei nem kaptak jutalmat. 

Ugyanúgy a be nem töltött állásokon megtakarított bért osztotta ki a Legfőbb Ügyészség is, amely 1,5 milliárd forintot adott az év végén a dolgozóknak, teljesítménytől függően. Az ügyészség 4287 dolgozója átlagosan 370 ezer forint jutalmat kapott. 

A minisztériumok dolgozói már nem jártak ilyen jól, ugyanis egyáltalán nem kaptak plusz pénzt 

  • a Földművelésügyi Minisztérium*,
  • a Belügyminisztérium,
  • az Emmi,
  • a Nemzetgazdasági Minisztérium,
  • és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium dolgozói sem.

Nem volt bőkezű Rogán Antal és Orbán Viktor sem, ugyanis a Miniszeterelnöki Kabinetiroda és a miniszterelnök stábjának dolgozói is legfeljebb dicséretet kaptak karácsonyra. Lázár Jánosék pedig nem pénzt, hanem a kisgyerekes dolgozóknak könyveket és csokit, a 14 évesnél nagyobb gyerekeket nevelőknek ajándékutalványt adtak - hogy a gyermekteleneknek járt-e valami, az nem derült ki a cikkből. Mindezekre bruttó 44 millió forintot költött a Miniszterelnökség. 

A honvédelmi és igazságügyi tárca Erzsébet-utalványokat osztogatott, a honvédségnél mindenki 42 ezer forintnyi, az Igazságügyi Minisztériumban pedig 250 ezer forintnyi utalványt kapott. Több minisztériumban azt a választ kapta a Magyar Nemzet, hogy még nem döntöttek a bónuszokról.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank viszont nem válaszolt semmit a lap kérdésére, így nem tudni, ott mekkora jutalmat kaptak karácsonyra a dolgozók. Az MNB alapítványai viszont nem titkolóztak és azt válaszolták, idén nem osztanak bónuszt senkinek. 

* Cikkünk megjelenése óta több olvasónk is jelezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium dolgozói is kaptak év végi jutalmat, fejenként 350 ezer forintot Erzsébet-utalványokban.