Szállodákban állított karácsonyfát a magyar

2016.12.31. 18:38

Balatonfüredtől Budapesten át Noszvajig egymást érik azok a szállodák, főként az üdülőhotelek, ahol már karácsonykor kitehették a megtelt-táblát, a szilveszter pedig szinte mindenütt telt házat hoz – írja Az Utazó magazin. A lap körkérdéséből kiderült: még úgy is jelentős volt a szállodák forgalma, hogy azok 5-12 százalékkal emelték az ünnepi csomagok árát.

A lap felhívja a figyelmet arra, új jelenség a szállodai karácsonyozás, hiszen néhány éve vidéken még több kisebb hotel be is zárt karácsonykor költségtakarékosságból, manapság viszont egyes helyeken már december 24-én is 80 százalékos volt a foglaltság. Vidéken a magyar vendégek vannak többségében, míg a fővárosban, különösen szenteste egyre több ázsiai utazó bukkant fel. Karácsonykor főként december 24-én érkeznek a vendégek, az átlagos tartózkodási idő két éjszaka, de azért akadtak, akik 4-5 éjszakát foglaltak.

Még a régen csak nyáron jól menő Balatonnál is volt telt házas szálloda, például a balatonfüredi Hotel Silverine Lake Resort. Itt a vendégek nem egész 30 százaléka érkezett külföldről, elsősorban Ausztriából, Németországból, Csehországból és az Egyesült Királyságból.

A szakemberek szerint Budapest biztonságos minősítése hol kimondva, hol kimondatlanul segíti a beutazást. A fővárosban feltűnő jelenség, hogy egyre több tehetős szerb, román, orosz, ukrán turista a Bécs-Budapest-Prága háromszög részeként keresi fel. 

A lapnak a Danubiusnál azt mondták: a fővárosi forgalmuk bővülésénél még mindig sokat nyom a latban, hogy az ár-érték arány továbbra is vonzó a külföldi turistáknak. Azt tapasztalták, hogy az idén lassan erősödő rubel kezdi visszahozni az orosz utazási kedvet is. A vendégeik között nő azok aránya, akik már hónapokkal korábban, sokszor már a nyár végén gondoskodnak karácsonyi szállásfoglalásukról.

Erősnek ígérkezik az évzárás a bükfürdői, négycsillagos Caramell Premium Resortban is. A szálloda igazgatója, Glázer Tamás a lapnak elmondta: karácsonykor, 23-tól, 26-ig 60 százalékos foglaltság mellett üzemeltek. Vendégeik többsége magyar volt, de Csehországból, Szlovákiából és Ausztriából is érkeztek vendégek. Ők inkább azt tapasztalták, hogy a vendégek idén a szokásosnál később kezdték el lefoglalni szállásukat.

A Service4You független szállodaüzemeltető szállodái közül – nagyjából nyolc százalékos áremelkedés mellett –, az üdülőhotelekben a Tisza Balneumban és a ceglédi Aquarellben volt igazán magas, 70 százalékos a karácsonyi foglaltság – itt is többen érkeztek úgy, hogy a család három generációja foglalt egymás mellett több szobát -, míg a városi szállodákban, például a győri ETO Parkban 40 százalék körüli volt a telítettség.