A szomszédban terjeszkedik a külügy kereskedőháza 370 millióból

2017.01.02. 17:54

Új irodákat nyit szomszédos országokban a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent kiírás szerint 1,2 millió eurót, vagyis mintegy 373 millió forintot szán a cég 22 új kirendeltségre Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Ukrajnában, Szerbiában, Lengyelországban és Horvátországban. 

A nyertes cégeknek legalább 25 négyzetméteres, a városok központi részén fekvő irodákat kell fenntartaniuk, amelyekben legalább két főt alkalmaznak, céljuk pedig a magyar kis- és középvállalkozások külpiacra lépésének segítése. Az új helyszínek között lesz többek közt Krakkó, Érsekújvár, Párkány, Kassa, Arad, Nagyvárad, Székelyudvarhely, Szabadka, Ungvár, Beregszász és Kismarton, vagyis az MNKH ezúttal magyar kisebbséggel rendelkező területeken terjeszkedik.

A Külügyminisztérium alá tartozó kereskedőházak mérsékelt sikereket tudtak felmutatni eddig a magyar termékek exportjában, 2015-ben hatmilliárdos mínusz mellett feleekkora hasznot sikerült hajtaniuk a magyar partnereknek, miközben olyan botrányok is kísérték a működést, mint például az emlékezetes almasűrítményes eset. Ennek ellenére a program töretlenül zakatol, a közeljövőben a szomszédos országok mellett Vietnamban és Kanadában nyitnak kereskedőházakat, decemberben 3,7 milliárd forintot csoportosítottak át a költségvetésből az MNKH Zrt. részére, jövőre pedig előreláthatólag 7,5 milliárdos költségvetéssel működik majd a cég. 

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!