Vége a 2000 éves kínai sómonopóliumnak

2017.01.02. 16:48

Feloldják a kínai állam sóárusításra vonatkozó monopóliumát, így mostantól kezdve a termelők is eladhatják a sót, amit kitermelnek, ráadásul olyan áron, amilyenen akarják - írja a Financial Times.

Az intézkedéssel a kínai állam csaknem 2000 éves monopóliumának vetnek véget. A sóárusításból származó pénz régebben nagyon fontos bevételi forrásnak számított Kínában, többek között például részben a sóárusításból származó pénzből húzták fel a kínai nagy falat. A kínai kommunista párt 1949-es hatalomátvétele után a sóárusítás állami monopólium maradt, és a sóárusításért továbbra is börtönbüntetés járt a kínai törvények alapján.

A só monopóliumának eltörlése egy nagyobb, piacbarát reformcsomag része. A kínai állami média úgy keretezte az intézkedést, mint amitől az árak csökkenését lehet majd várni. A Nemzeti Tervezési és Reform Bizottság azt ígérte, hogy a termelők saját maguk választhatják majd meg, hogy mennyiért és milyen minőségben termelnek, és hogy mennyiért adják el az így keletkezett árut, de a Bizottságnak biztosít majd bizonyos szintű árstabilitást azzal, hogy sókínálat egy részével ezentúl is az állam gazdálkodik majd.

A termelők ezentúl minden kínai régióban árulhatják a terméküket, ugyanakkor a piac annyiban még mindig nem lesz szabad, hogy a termelő cégek többsége eddig is állami tulajdonban volt, és magánvállalkozóként szinte lehetetlen volt belépni a piacra.