Elkapkodták az elővételes autópálya-matricákat

2017.01.03. 09:41

Minden előzetes várakozást meghaladóan jól fogytak az elővételben vehető 2017-es megyei és országos autópálya-matricák a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye szerint: 2016. december 8-tól az év végéig több mint 76 ezer darabot adtak el belőlük.

Most lehetett először előre megváltani az éves úthasználati jogosultságot, aminek az ára ötödik éve változatlan. A kereslet az utolsó egy-másfél hétben pörgött fel igazán, az elővásárlási lehetőség első két hetének mintegy 20 ezer darabjához képest az ünnepi időszakban közel háromszor több autópálya-bérlet fogyott. Az elektronikus (mobiltelefonos vagy online) csatornák aránya kétszeresen haladta meg a rendes üzletmenetben megszokottat.

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár szerint a nagy népszerűségre való tekintettel az NFM idén egész decemberre kiterjeszti majd az elővásárlást.

Az állam amúgy remekül keres az autópálya-matricákon: tavaly csak az e-matricából (fuvarozók nélkül) 63,3 milliárd forint bevétele származott, amely több mint 10 százalékos, 5,8 milliárdos növekedés az egy évvel korábbi 57,4 milliárd forinthoz képest.