Évente egy városnyi magyar tűnik el a munkaerőpiacról

2017.01.05. 12:40

Hiába dönt negatív rekordokat a munkanélküliség és hiába dolgoznak egyre többen Magyarországon, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint semmi ok az optimizmusra a munkaerő-piaci helyzettel kapcsolatban.

Az MGYOSZ elnöke, Rolek Ferenc ugyanis arról beszélt az amúgy kisebb fennakadásoktól eltekintve általában az ország ügyeivel kapcsolatban igen optimista köztévében, hogy

a munkaképes korú népesség fogyása miatt évente 40-50 ezerrel kevesebb ember dolgozik Magyarországon.

Rolek szerint a munkaerőhiánynak is elsősorban demográfiai okai vannak, és megfogalmazása szerint "a probléma vélhetően még évtizedekig fennáll majd".

(Hogy utána mi lesz, az nem világos, tehát hogy az fogja-e megoldani a problémát, hogy kihal a munkaképes korú lakosság Magyarországon, esetleg minden munkát átvesznek a robotok, vagy valami előre nem látható csoda folytán hirtelen háromszor annyi gyerek fog majd születni itthon, mint most. Ne ajd' Isten a bevándorlásra fanyalodik majd később az ország, ahogy ezt az MGYOSZ korábban már pedzegette, és ahogy az már most is folyik titokban.)

Az MGYOSZ elnöke arról is beszélt, hogy a szakmunkás életpálya már kevésbé vonzó a fiatalok számára, mint 20-30 évvel ezelőtt. Ami azért valahol érthető, és pont ezért is kellene talán a szakmunkásképzés helyett a diploma felé terelni a fiatalokat, ellentétben azzal, amit a kormány csinál.

Rolek szerint amúgy a munkaerőhiány ma már a gazdaság minden területén jelen van, és pont a napokban derült ki, hogy már nemcsak szakmunkásokból, diplomásokból sincs elég munkavállaló a cégek szerint.

A szakemberhiányt pedig a fizetések emelése sem fogja megoldani, mivel a problémának demográfiai okai vannak. Ráadásul nehezíti a helyzetet a munkavállalási célú kivándorlás Nyugat-Európába. 

Rolek Ferenc azt is hangsúlyozta: azok a cégek, amelyek nem bírják a piaci versenyt és nem tudnak olyan hatékonysággal termelni, hogy munkaerőhiány miatt megemelkedett béreket kigazdálkodják, "elvéreznek" majd. Ez a veszély az MGYOSZ alelnöke szerint elsősorban a magyar kis- és közepes vállalkozásokat fenyegeti. Aminek a jelei egyébként már mutatkoznak is a piacon.