Jó, de drága: elbukott a 6 órás munkanap

2017.01.05. 10:09

Bár alapvetően jót tett a munka- és életminőségnek, mégis felhagytak Svédországban a hatórás munkanappal, miután kiderült, hogy a dolog egyszerűen túl drága a munkáltatónak, írja az Independent.

Az északi jóléti államban két éve kezdtek el egy kísérleti programot, amelynek keretében egy göteborgi idősek otthonának 68 dolgozója átállt a napi nyolcról a napi hatórás munkára. A programtól azt várták, hogy ezzel nőjön a munkájuk minősége, azaz bár kevesebb órában, de kipihentebben, koncentráltabban, jobban tudják kiszolgálni az otthonban lakókat. 

Ez valóban be is jött, tényleg jobban dolgoztak az ápolók, és jobban is érezték magukat a munkaidő csökkentése miatt. Csak sajnos egyúttal az is kiderült, hogy mindez eléggé drága. A próbaidőszakra 17 új nővért kellett felvenni az otthonba, ami 12 millió koronás, azaz nagyjából 390 millió forintos pluszköltséget jelentett a fenntartónak, azaz az önkormányzatnak.

Viszont az előzetes jelentés szerint a pluszfoglalkoztatással, tehát a 17 új nővér felvételével spóroltak 4,7 milliót az államnak, mert ezzel csökkent a munkanélküliség és nőttek az adóbevételek. Így tehát a teljes nettó mínusz csak 7 millió korona körül van. Ez viszont még mindig elég magas ahhoz, hogy a közszférában nem tervezik folytatni, különösen nem kiterjeszteni a programot.

Tehát az első csata elbukott Svédországban, miközben Franciaországban is támadás alatt van a napi 7 órás munkaidőt jelentő 35 órás munkahét. François Fillon, az elnökválasztás esélyese például eltörölné a dolgot, mert szerinte sok kárt okozott a gazdaságnak.

Viszont ettől függetlenül azért a göteborgi kísérlet elindítói szerint hosszabb távon mégiscsak a rövidebb munkaidő lesz a megoldás, mivel hosszabb távon megtérül a pluszbefektetés a jobb minőségű munkával, illetve azzal, hogy ha kevésbé hajtják az embert, az élete alatt összességében többet tud dolgozni.

Egy másik érv pedig az szokott lenni a munkaidő csökkentése mellett, hogy az automatizálás és a robotok elterjedése miatt amúgy is kevesebb emberi munkára lesz szükség a jövőben.  Carlos Slim, a világ egyik leggazdagabb embere szerint például háromnapos munkahét lenne az ideális.