Nem maradnak pénzügyesek a kórházaknál

2017.01.07. 09:36

A fenntartó átveszi a kórházaktól a pénzügyi-számviteli alkalmazottakat, ami összességében milliárdos megtakarítást jelent majd a kórházaknak - írja a szombati Magyar Hírlap az Állami Egészségügyi és Ellátó Központ főigazgatójára hivatkozva.

Az intézkedéstervezetet még csütörtökön szellőztette meg a Magyar Idők, de Németh László a Magyar Hírlapnak most megerősítette, hogy április elsejétől az ÁEEK alkalmazza majd a kórházak pénzügyi dolgozóit. Ez egyben azt jelenti, hogy a munkabérüket is a központ folyósítja majd a saját költségvetéséből az egyes kórházak helyett.

A főigazgató szerint az intézmények az ezáltal megtakarított összegből szabadon gazdálkodhatnak, és az átvett alkalmazottak sem járnak rosszabbul, fizikailag továbbra is a kórházakban dolgoznak majd. A kórházigazgatóknak igen rövid határidővel, péntek délutánig kellett elküldeniük a ÁEEK-nek a listát az érintett dolgozók számáról és az általuk ellátott feladatokról. Pontos létszámot egyelőre Németh sem tudott mondani, de összességében évi több milliárd forintra becsülte az intézkedés következményeként a kórházaknál maradó pénzt. 

A kórházak anyagi helyzetének rendezése érdekében az ÁEEK korábban 45 milliárd forint keretösszegű egy pályázatot is kiírt, amiből a 30 napon túli beszállítói tartozásokat rendezhetik a nyertes intézmények.