A Samsung is belekeveredett a dél-koreai elnök botrányába

2017.01.11. 14:37

Gyanúsítottként hallgatják ki Dél-Koreában a Samsung vállalat alelnökét és örökösét,  Li Dzsejongot, aki belekeveredett a Pak Gunhje dél-koreai elnök leváltásához vezető korrupciós ügybe - írja a BBC. A vádak szerint

a Samsung nagy adományokat tett az elnök bizalmasa által vezetett alapítványoknak, politikai szívességekért cserébe. 

Az ügyészség szerint a Samsung 2,8 millió millió dollárt adott a Dél-Korea Raszputyinjaként is emlegetett nőnek, Csve Szunsilnak, pontosabban az ő alapítványainak. A támogatásért a vádak szerint a cég azt várta, hogy az elnök áldását adja egy vitatott üzletre, arra, hogy a Samsung építőipari vállalata felvásárolhassa vetélytársát, a Cheil Industries nevű céget.

Csve Szunsilnak, az elnök barátnőjének az ügyészség szerint személyi és kormányzati döntésekbe is volt beleszólása annak ellenére, hogy semmilyen hivatalos tisztséget nem töltött be, a kormány pedig állítólag több tucat dél-koreai nagyvállalatra gyakorolt nyomást, hogy több tízmillió dollárt adományozzanak Szunsil alapítványainak. Pak Gunhje elnök leváltását óriási tüntetéseken követelték Dél-Koreában, végül tavaly december 9-én váltották le a posztjáról, miután ezt megszavazta a törvényhozás.  A botrányról itt és itt olvashat részletesebben.

Li Dzsejong a Samsung konglomerátum elnökének, Li Kunhinak a fia, aki apja 2014-es szívrohama óta a vállalatbirodalom de facto vezetője, akiről mindenki azt gondolja, hogy megörökli majd apjától az elnöki címet. A 48 éves üzletembert a vállalat két vezetőjével együtt decemberben már kihallgatták a hatóságok, ahol kiderült, nem ez volt az első alkalom, hogy a Samsung támogatta az elnök barátnőjének alapítványait. Összesen körül-belül 17 millió dollárt adományoztak a két szervezetnek, viszont a cégvezetők állítása szerint ezért nem kértek semmit cserébe. Az elnök barátnőjének lánya még egy lovat is kapott a Samsungtól, bár Li azt mondta, ezt már bánja.