Kétszer annyi új lakást hirdetnek, mint egy éve

2017.01.11. 07:03

Látványosan növekszik az újépítésű lakások száma az ingatlanpiacon - derül ki a Magyar Idők gyűjtéséből. A KSH hivatal adatai szerint 14 százalékkal több új lakás épült meg tavaly az első három negyedévben, mint 2015 azonos időszakában, de az igazi felfutás még csak most következik.

Ez az engedélyek megugrásábó látható, kilenc hónap alatt csaknem két és félszeresére nőtt a kiadott építési engedélyek és az egyszerű bejelentések száma az előző év ugyanezen időszakához képest.

Az Ingatlan.com a lap kérésére összeállított adatsora szerint legalább négyszáz lakásprojekt zajlik jelenleg a megyei jogú városokban. A már hirdetett társasházak nagy többsége természetesen Budapesten készül, amelyek között a kétlakásos ikerháztól a több ütemben átadni tervezett több száz, akár ezerlakásos projektekig minden megtalálható.  

A hirdetési oldal tavaly áprilisi gyűjtése szerint országosan, valamennyi települést nézve volt annyi (kb. 240) legalább kétlakásos új ingatlan a piacon, mint amennyi most csak a fővárosban megtalálható. A hirdetések száma egy év alatt megduplázódott: míg tavaly januárban alig több mint hatezer új lakás volt elérhető, számuk mostanra 12 ezer fölé nőtt.

Az elérhető új lakások átlagára Budapesten még a megyei jogú városokhoz képest is kiugró, csaknem 590 ezer forint négyzetméterenként. A második legdrágább Sopronban is ennek csak kétharmadát teszi ki az átlagár, mintegy 400 ezer forintot. Debrecenben és Kecskeméten közelíti még a négyzetméterár a 400 ezret, de a többi városban (még a pezsgő ingatlanpiaccal rendelkező Győrben is) legfeljebb 350 ezer forint körül van.