Megszűnik a letelepedési kötvény március végével

2017.01.12. 12:16 Módosítva: 2017.01.12. 12:41

Az elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzetre való tekintettel az Államadósság Kezelő Központ Zrt. lezárja a Letelepedési Magyar Államkötvények értékesítését - írja az ÁKK csütörtöki közleményében. Aki 2017. március 31-ig benyújtja a kérelmet, az még vásárolhat letelepedési kötvényt, de utána megszűnik ez a lehetőség. 

A Rogán Antal ötletéből szárba szökkent kötvényprogram 2013. júniusi indulásakor "olcsó és biztonságos finanszírozást jelentett az ország számára" az ÁKK olvasatában, ugyanakkor kezdete óta folyamatosan kritikák özöne záporozott a furcsa konstrukcióra, ami leginkább gyanús hátterű offshore-cégeknek érte meg az állam helyett. Mostanáig összesen egymilliárd eurónyi kötvényt értékesítettek a központ adatai szerint, a Magyar Nemzet úgy számolt, a tranzakciókon mindent összevetve 8,7 milliárd forintot bukott az állam.

Egy ideje már lehetett tudni, hogy a programnak nincs sok hátra, a kormány nem sokkal a Jobbik kötvényekkel kapcsolatos zsarolóakciója után döntött a megszüntetésről, de a pontos dátumot csak csütörtökön közölték. A kivezetés hírére meg is indult a roham az egyik legfőbb piacot jelentő Kínában, a hajrában az árusítás felpörgése várható.

A kivezetés indoklásaként azt írják, az elmúlt években folyamatosan csökkent az államadósság-ráta és a devizaadósság aránya. A tavalyi évben az állampapírok mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába kerültek és az állampapírok kamata történelmi mélypontra süllyedt.

Mindezek alapján az ÁKK úgy véli, az értékesítésére a jövőben nincs szükség, a finanszírozási tervben szereplő deviza forrásbevonás a piaci kibocsátásokkal és a hazai lakossági prémium euró magyar kötvénnyel biztosítható.