Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Százmilliárdos olimpiai költségtételt bújtatnak el egy új programban

2017.01.12. 10:15 Módosítva: 2017-01-12 11:48:14

Egy sportlétesítmény-fejlesztési programba bújtatja el a kormány az olimpia százmilliárdos nagyságrendű költségtételeit - írja a Portfolio. A Kemény Ferenc programról szóló kormányhatározat tavaly év végén jelent meg a Közlönyben, és a keretében már idén tizenegy sportlétesítmény fejlesztését kezdhetik meg.

Ezek 2022-ig akkor is megépülnek, ha szeptemberben nem nyeri el Budapest a 2024-es olimpia rendezési jogát, így alig marad olyan versenyhelyszín, ami csak az olimpia miatt épül majd meg. A programra egyelőre 750 millió forintot csoportosítottak át, de a lap számításai szerint az olimpiai pályázatban található költségbecslések alapján akár 200 milliárd is lehet a végösszeg.

A határozat melléklete szerint az alábbi tizenegy fejlesztés kerülne be a programba:

 • Budapest Xtrém Szabadidő park
 • Dunai Evezős Központ
 • Budapesti Atlétikai Stadion és szabadtéri pályák
 • Fedett pályás atlétikai multifunkciós csarnok
 • Új Budapesti Teniszközpont
 • Új Budapesti Velodrom
 • Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ
 • Nemzeti Lovas Központ
 • Új jégcsarnok, uszoda és futókör
 • BOK Sportcsarnok- új "B“ Csarnok
 • A Népliget jelenleg is sportolásra hasznosított területe

Ezek tervpályázatait 2017. május 31-ig kell lefolytatni, illetve a cél, hogy március végéig készüljön előterjesztés a kormány számára a fejlesztések szükséges forrásigényéről és ütemezéséről, illetve a beruházások pontos ütemezéséről. 

A december 23-i kormányhatározatban szerint első körben 744,8 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendelt el a kormány. Ezt a 2016-os költségvetésen belül a Nemzeti Olimpiai Központtól vették el, és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjához (KKBK) csoportosították át. Az olimpiai pályázat számaival összevetve viszont kiderül, hogy

a létesítmények megépítése összesen 670 millió dollár, vagyis nagyjából 194 milliárd forint lesz. 

A Portfolio szerint a program egyik olvasata lehet, hogy a kormány az olimpiától függetlenül a is jelentős összeget szánna sportinfrastruktúrára. A másik lehetőség, hogy az új programmal a budapesti olimpia potenciális költségeit csökkentenék papíron: ha így is úgy is megvalósul a Kemény Ferenc Program 2022-ig, akkor lehet azzal érvelni, hogy a beruházások nem az olimpiához tartoznak. Utóbbi értelmezést támasztja alá, hogy a budapesti pályázatért felelős szervezet is elárulta a lapnak, hogy a decemberi kormányhatározat miatt változik az olimpia becsült költségvetése, a szóban forgó tizenegy létesítmény kikerül belőle, a kimondottan az olimpia miatt épülő létesítmények között 9 ideiglenes épület maradt. 

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.