Bérfeszültségek vannak az állami cégeknél

2017.01.16. 07:47

A legkisebb bérek év eleji nagymértékű emelése az állami és önkormányzati tulajdonú cégeknél is gazdálkodási nehézségeket, illetve a dolgozók közötti feszültségeket okoz – írja a Világgazdaság.

A lap szerint az egykori Volán-társaságoknál egymilliárd forint pluszt jelent majd a kötelező minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelése. A MÁV-nál ennél jóval többe fog kerülni a dolog, ott 11 ezret, a cég munkavállalóinak több mint negyedét érinti a béremelés, amiből az is kiderül, hogy elképesztően rosszul fizet a vasút. A BKV-nál viszont csupán 300 embert érint az emelés.

De a nagy probléma nem is a béremelés, hanem hogy ez jelentős "bértorlódáshoz" vezet majd, hiszen a cégek csak azoknak emelik majd a törvényileg meghatározott mértékben, azaz 15-25 százalékkal a bérét, aki a legalsóbb bérkategóriába tartoznak. Azok, akik náluk valamivel többet keresnek, nem számíthatnak emelésre, így sok esetben a kezdő, újonnan belépő dolgozók ugyanannyit keresnek majd, mint akik jó pár éve a cégnél dolgoznak. Ami a Világgazdaságnak nyilatkozó szakszervezetisek szerint feszültségeket szül a dolgozók körében.

A szakszervezetek szerint az lenne a megoldás, ha azok is kapnának 10 százalékos béremelést, akik közvetlenül a legkisebb bérek fölötti kategóriába tartoznak. Kérdés, hogy a cégek ki tudják-e gazdálkodni ezt: a lap szerint a MÁV-nál van fogadókészség erre, de a BKV tervei például még nem ismertek, mert egyelőre még készül a cég idei üzleti terve.