Nem enyhül a válság az építőiparban

2017.01.16. 09:15

Tavaly év végére sem tudott talpra állni a magyar építőipar. A szektornak a KSH friss adatai alapján ritka pocsék éve volt 2016-ban, novemberben a termelés volumene ugyanis 14,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az adatokból az is látszik, hogy nem elsősorban az épületépítések, hanem az "egyéb építmények" kategória húzta le a számokat: míg az épületek terén csak 2,5 százalékos volt a mínusz, az egyéb kategóriában 25,7 százalékkal csökkent a beruházások mértéke.

Grafika: Portfolio.hu

Ez magyarul természetesen azt jelenti, hogy elsősorban a nagy infrastrukturális beruházások zuhantak be. Ennek az az oka, hogy tavaly jóval kevesebb európai uniós támogatás érkezett e céllal Magyarországra, mint 2015-ben, amiből így kevesebb hidat, autópályát és egyéb hasznos és kevésbé hasznos dolgot lehetett építeni. 

Ugyanakkor a lakóingatlanok piacán elég jelentősen nőtt a kereslet 2016-ban, tehát ennek mindenképpen felfelé kellene húznia a beruházásokat is. Kérdés, hogy ez idén mennyire fogja megtolni az építőipart: a kiadott építési engedélyek száma jelentősen nő, de látszólag maguk az építkezések még nem indultak be. 

Havi szinten egyébként már mutatott egy kis éledezést a tavaly novemberi adat, októberhez képest 1,7 százalékkal nőtt a szektor teljesítménye. Ez viszont az előző évhez képest édes kevés.