Óriásvállalatba egyesülnek a legnagyobb szemüvegpiaci cégek

2017.01.16. 11:24 Módosítva: 2017.01.16. 13:34

A Luxottica nevű, szemüvegkereteket gyártó olasz cég megegyezett az összeolvadásról a lencsékben utazó francia Essilorral, így igazi világhatalom keletkezik a szemüvegpiacon - írja a Reuters. Az olasz keretgyártó értékét 24 milliárd dollárra, míg a francia lencsés céget 22 milliárdra becsülik, így az egyesülésükkel 46 milliárdos óriásvállalt jön létre. 

A lépéstől sokat várnak a felek, középtávon négy-hatszázmillió eurós költségmegtakarítás lehet elérni a számítások szerint. Az új óriáscég vezérigazgatója a Luxottica-alapító Leonardo Del Vecchio lesz, de egyenlő jogköröket kap az a hivatalosan vezérigazgató-helyettesi pozíciót betöltő essiloros Hubert Sagnieres is.

A cégvezetők a következő években nagy növekedésre számítanak a világ optikai piacán (amely már ma is 95 milliárd dolláros), mivel még mindig van 2,5 milliárd ember, akinek kezeletlen látási problémája van. Az alku hírére a vállalatok részvényeinek árfolyama 14 százalékot emelkedett. 

A többek között a Ray-Bant és az Oakleyt gyártó Luxottica egyébként majdhogynem monopóliummal rendelkezik a világ keret- és napszemüveg-piacán, így nem kis részben felelős azért, hogy baromi drágák a márkás napszemüvegek.