156 milliárdot mostak tisztára a legális pénzmosodával

2017.01.18. 07:35

Péntektől megszűnik az állami pénzmosodaként ismertté vált stabilitás megtakarítási számla (smsz), amivel mostanáig mintegy kétezren legalizálták vagyonukat - írja a Világgazdaság. Elindul viszont egy új konstrukció, amivel kiváltja a kormány az smsz funkcióját.

A fekete vagyonok töredékét érintette

A szürke- és feketepénzek kifehérítésére kidolgozott stabilitási számlát 2014-ben vezették be, a Blochamps Capital és a NAV adatai szerint tavaly év végéig összesen 2141-en, 156 milliárd forint értékben éltek a felkínált lehetőséggel.

A számlát minimum 5 millió forinttal lehetett megnyitni, és kizárólag állampapírt lehet tartani rajta. Kilenc banknál lehetett smsz-szerződést kötni, ezeknél végül a valamivel több, mint kétezer ügyfél 155,6 milliárd forintot mosott tisztára. Ez a háztartásoknál lévő állampapír-állomány nagyjából 3,8 százaléka. Az smsz 2015 közepe és 2016 közepe között volt a legnépszerűbb, ekkor ugyanis lehetővé tették, hogy már egy év után 10 százalékos adó mellett felvehessék az ügyfelek a pénzüket. 

Szakértők szerint külföldön 1000-2000 milliárd forint közötti piszkos pénzt tarthatnak a magyarok, az országon belül pedig a szürkegazdaság méretét 6,5-7 ezermilliárdosra teszik - írta a Világgazdaság.

Jön a tisztára mosás szja-fizetéssel

Az smsz eltűnésével ugyanakkor nem szűnik meg a feketén szerzett vagyonok legalizálásának lehetősége: az új szabályok szerint egy magánszemély a 2016. június 30-ig szerzett jövedelmét 10 százalék személyi jövedelemadó és a megszerzés évétől számított önellenőrzési pótlék befizetésével fehérítheti ki, ha a pénz az idén június 30-ig megérkezik egy, a NAV által megjelölt bankhoz.

A bank az adót és az önellenőrzési pótlékot is befizeti, a számlát nyitó ügyfélről viszont nem ad ki adatot az adóhatóságnak, az ügyfél pedig kap egy igazolást a banktól arról, hogy a jövedelme legális, és minden adót megfizetett utána.