Rengetegen lehúznák a briteket

2017.01.18. 13:08

Rengeteg ország törekszik szabadkereskedelmi megállapodásra Nagy-Britanniával

- mondta a BBC4-nek David Davis, a Brexit-tárgyalások irányításáért felelős brit miniszter az MTI szerint. Davis szerint az országok "hatalmas számban" és "nagyon szívesen" kötnének új kereskedelmi megállapodásokat majd az országgal, például az USA, Kanada, Ausztrália vagy Új-Zéland.

Mintha nem is lenne brexit, olyat szeretnének

Davis azt is elmondta, hogy az EU-ba való személy- és áruforgalomnál elve nem számolnak semmilyen új nehézséggel, sőt, optimistán hozzátette, hogy szerinte semmilyen változás nem lesz az utazási szabadságban. Aztán mondjuk hozzátette, hogy azt nem tudja garantálni, hogy nem lesz mondjuk vámellenőrzés, de erről majd tárgyalni kell az EU-val. 

Aztán Boris Johnson külügyminiszter is írt egy véleménycikket a Telegraph-ba, ami szerint "már sorakoznak" az országok, hogy új szabadkereskedelmi megállapodásokat kössenek az új EU nélküli Egyesült Királysággal. Arról is írt, hogy az Egyesült Királyság a brexit után is

nyitva marad a bevándorlók előtt,

"nem csapják be az ajtót" előttük, "nem húzzák fel a felvonóhidat" a világ többi részéből odavágyók előtt.  Emellett a külügyminiszter szerint az EU-s kutatási és oktatási programoknak is a részei maradnak, bár ezt nem részletezte, hogy miből gondolja és pontosan hogyan képzeli. 

Theresa May miniszterelnök kedden épp arról magyarázott, hogy milyen kemény lesz a brexit, és nem akarják megtartani a az EU-tagság egyes elemeit se. 

Mintha hülyének néznék a választókat 

Több okból is furcsa a brit vezetők kereskedelmi érvelése. Elsőként ott van ugyanis, hogy amíg nem lépnek ki az EU-ból, addig hiába érdeklődik bárki. El lehet képzelni, hogy mennyire komoly most az az érdekélődés a kereskedelmi megállapodások iránt, aminek a fontos részletein majd 6-8 év múlva lehet leghamarabb elkezdeni gondolkozni, mire létrejöhet a tényleges kilépés. Feltéve akár azt is, hogy addig nem gondolják meg magukat a britek.  

Még erősebb, hogy az új kereskedelmi megállapodások iránt érdeklődő országok nem felebaráti szeretetből rohannának ilyenkor hamar új kereskedelmi megállapodást kötni. Hanem azért, mert egyebek mellett az EU nélkül egy sokkal kisebb alkuerejű féllel kell megállapodniuk, szinte biztosan jobb pozíciót érhetnek el egy kisebb országnál, mint a nagy, egységesen tárgyaló EU-nál.  A kisebb Egyesült Királyság ráadásul szorult helyzetben is lesz, ha csak a WTO szabályainak védelme alapján kereskedhet, és nincs ennél kedvezőbb megállapodása kéznél hamar. 

Harmadrészt pedig ezek az új megállapodások tényleg erősen érintik majd a kilépett ország kereskedelmét,  de a külkereskedelmük nagyobb részét adja majd jó eséllyel akkor is az uniós országokkal való kereskedelem. Ezért messze a legmeghatározóbb kereskedelmi kérdés náluk végig az lesz, hogy az EU mennyire büntet rájuk ezen téren. Ráadásul az EU-n kívüli országokat is nagyon érdekelni fogja, hogy az Egyesült Királyságnak milyen megállapodása van épp érvényben az EU-val.