Több ezer állást fenyeget a madárinfluenza

2017.01.23. 07:50

Ha nem kap állami segítséget, hamar felszámolás alá kerülhet a madárinfluenza miatt bajba jutott víziszárnyas-ágazat – legalábbis ettől tartanak a Magyar Nemzetnek nyilatkozó ágazati szereplők. Bár a tenyésztőket kártalanítják, a feldolgozókat nem, ezért náluk állítólag már a napokban elkezdődhetnek a kényszerű létszámleépítések.

A lap szerint a dolgozók egy része már állást keres, hisz még a fizetéseket és a járulékokat sem tudják kigazdálkodni a jószág híján leállt üzemek. Az ágazathoz kapcsolódó vállalkozásokat is beleszámítva háromezer ember sorsa a tét, bár az nem valószínű, hogy mindenkinek megszűnne a munkahelye.

A madárinfluenza miatt eddig 3,3 millió baromfit kellett leölni, ennek 74 százaléka kacsa, 11,5 százaléka pedig liba volt. Csirkéből és pulykából jóval kevesebbet kellett levágni.

Az állattartók a jelenlegi állás szerint mintegy hárommilliárd forint segélyre számíthatnak, de nem zökkenőmentes a kárrendezés. Ráadásul hiába kapják meg a pénzüket, ha közben becsődölnek a segítésre nem számítható feldolgozók, hiszen így nem fogják tudni eladni az állatokat.

Hat üzem viszont már le is állt a termeléssel, és dolgozóit állásidőre kezdte fizetni, hasonlóra pedig még az idei első negyedévben is számítani lehet. Ennek bérköltsége – figyelemmel a minimálbér idei növekedésére is – az idei első fél évben 2,4–2,8 milliárd forintra rúg.