Hitelre veszik a magyarok a használt autót

2017.01.25. 07:41

Érezhetően növekedett tavaly a lakossági ügyfelek által igényelt gépjárműhitelek mennyisége - írja a Világgazdaság Magyar Nemzeti Bank rendelkezésre álló adatai alapján. Az első 11 hónapban több mint 20 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a magyar háztartások, ami közel 30 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Az eladott új járművek száma is jócskán növekedett tavaly: a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) 96 555 új személyautó eladását rögzítette 2016-ban, ami ez 25 százalékos éves bővülést jelent az előző évhez képest. 

Ugyanakkor a számokból jól látszik, hogy a magyarországi autópiacot változatlanul a használt autók kereskedelme és illetve importja határozza meg. Az MGE adatai szerint tavaly – a kishaszonjárművekkel együtt – 155,7 ezer import használt autót regisztráltak Magyarországon, ami az összes forgalomba helyezésnek majdnem a 60 százalékát adta.

A Cofidis Magyarország keddi sajtótájékoztatóján bemutatott kutatás szerint míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig az idén már 14 százalékuk tervezi ezt, de az új beszerzésekben is a használt autók fognak dominálni: a vásárlást tervezők 85 százaléka másodkézből szerezné be járművét.