Szerencsére a 4-es metrón kívül csak négy uniós pályázatot csaltak el

2017.01.25. 16:13

Hadházy Ákos LMP-s képviselő megkérdezte az ügyészséget, hogy 2011 óta melyik uniós támogatási pályázatokkal kapcsolatban indult büntetőeljárás költségvetési csalás, hűtlen kezelés illetve az EU pénzügyi érdekeinek megsértése miatt.

A legfőbb ügyész válaszából pedig kiderült, hogy az európai csalásellenes hatóság által felgöngyölített 4-es metró-ügyön túl mindössze négy pályázattal kapcsolatban emeltek vádat 2011 óta az uniós pénzekkel kapcsolatos visszaélés gyanúja miatt. Öt további ügyben pedig bár indult nyomozás, a vádemelésig nem jutottak el. Emellett 19 ügyben folyik még nyomozás, de erről nem ad ki adatot az ügyészség.

A négy ügy, amiben vádat emeltek, a következő:

  1. Két kreatív budapesti vállalkozó állatgyógyászattal foglalkozó gazdasági társaságukkal pályáztak, és ami még meglepőbb, nyertek is 49,5 milliót egy nyomdaüzem létesítésére. A pénzt persze zsebre tettét, hamis számlákkal próbálták lepapírozni. Első fokon már elítéltek őket, felfüggesztett börtönt, illetve pénzbüntetést, emellett 16 milliós vagyonelkobzást kaptak.
  2. Egy Pest megyei  mezőgazdasági vállalkozó 51,8 milliós földtámogatást kapott egy honvédelmi gyakorlótérre, ami persze nem jogszerű. Ügyében még nem volt bírósági döntés.
  3. Egy budapesti cég egy innovációs pályázaton kapott 111,9 millió forintot - és ezt muszáj szó szerint idézni - "egy már létező, elsősorban kutyák számára kialakított hidroterápiás futópad továbbfejlesztésére, hogy a projektet a vádlottaknak nem állt szándékában megvalósítani". Ebből 44,8 millió előleget kapott meg, az ügyben bírósági eljárás folyik.
  4. Egy, a Balaton északi részén működő cég munkagépek beszerzésére kapott 178,7 milliós támogatást, de a gépek árát közbeiktatott cégeken keresztül jól felsrófolta, hogy az extraprofitot elcsalja. Bár a csalás 2008-ban történt, csak 2016-ban emeltek vádat, az ügy folyamatban van.

Az ügyészség emellett öt további ügyben indított nyomozást, de ezeket mind ejtették, nem emeltek vádat. Ezek között szerepelt

  • Bodony község vízrendezésének feltűnően drága projektje, 
  • Hévíz, Kalocsa, Mezőhegyes és Szekszárd közvilágítási korszerűsítése, amit a miniszterelnök vejének érdekeltsége végzett, és ami miatt a Párbeszéd tett sikertelen feljelentést,
  • állatgyógyszer-fejlesztési projekt, 
  • feltűnően drága önkormányzati gépbeszerzés,
  • és pazarló mikrovállalkozás-fejlesztési támogatás is.