Tovább csúszott lefelé Magyarország a korrupciós világranglistán

2017.01.25. 08:46 Módosítva: 2017.01.25. 12:13

Szerdán publikálta a Transparency International (TI) 2016-os korrupcióérzékelési indexét (CPI), amelyen Magyarországnak sikerült tovább rontania az amúgy sem túl előkelő helyezésén: az 50.-ről az 57. helyre estünk vissza a világranglistán. 

Az index aszerint pontozza az országokat, mennyire érzékelhető a közszférában a korrupció. 0 és 100 pont közötti értéket lehet elérni, minél több a pont, annál tisztább a közélet az adott országban. Az adatokból készült jelentés a korrupció és az egyenlőtlenség mértéke, illetve a populizmus előretörése közötti összefüggést is feltárja, a TI szerint ezek a jelenségek ördögi körforgást alakítanak ki egy adott országban.

A 2016-os rangsorban Dánia Új-Zélanddal holtversenyben nyert 90 ponttal, utánuk következik Finnország, harmadik helyen pedig Svédország végzett.

Magyarország a maga 48 pontjával – ami 3 pontos romlást jelent az egy évvel korábbihoz képest –Romániával és Jordániával holtversenyben az 57. helyen áll. 

Ez hét hellyel rosszabb, mint a 2015-ös eredmény, de a világátlagnál még mindig kicsit jobbak vagyunk, ez ugyanis 43 pont. Az utolsó helyen tizedik egymást követő alkalommal Szomália zárt, őket követi Dél-Szudán, és Észak-Korea a lista alján.

A korábbi évek eredményeit itt nézheti meg.