Fura szabály miatt nem csökkent a netáfa

2017.02.03. 07:24

Idén 27 százalék helyett már csak 18 százalék az internet áfakulcsa, de ennek ellenére még előfordulhatott olyan, hogy valakinek tisztán januárra eső tételek után is 27 százalékos áfát számoltak fel.

Így járt az az olvasónk is, akinek a Vodafone-nál van mobilnetes előfizetése. Azt írta, hogy kedden kapta meg az elektronikusan január 25-én lezárt számláját. Mind a január 1. és 25., mind pedig a következő január 26-tól február 25-ig terjedő időszakra 27 százalékos áfával terhelték a számláját, tehát a teljesen 2017-re eső időszakra is 27 százalékot kellett fizetnie.

A telefonos ügyfélszolgálattól azt tudta meg, hogy azért számláztak 27 százalékkal, mert a számla még tartalmazott hat napnyi 2016-os forgalmazási tételt. Ezek viszont nem nettel kapcsolatos tételek voltak. Szerettük volna megtudni, hogy rendben volt-e ez az elszámolás, és ha igen, akkor milyen szabályok alapján, ezért megkerestük az RSM Hungary adótanácsadó céget.

Hegedüs Sándortól, a cég vezető adótanácsadójától azt tudtuk meg, hogy a törvény alapján rendben volt az, ahogy a Vodafone a számlát elszámolta. Az áfakulcs változása miatt ugyanis most átmeneti szabályok vannak érvényben. Ezek alapján a havi alapon számlázott netes szolgáltatás esetében akkor lehet 18 százalékos kulcsot alkalmazni, ha

  • az elszámolási vagy fizetési időszak 2017. január 1-jén vagy azt követően kezdődik, 
  • és a számla fizetési esedékessége és kibocsátásának időpontja is 2017. január 1-je, vagy azt követő nap.

Olvasónk számlájában a netes szolgáltatás díja két részre bomlik: a net havidíjára (01.26-02.25.) és egy forgalmi díjra (internetforgalom 12.25-01.25). 

"Feltételezzük, hogy ha az internetforgalom egy határt átlép az adott hónapban, akkor azután is számol fel díjat a Vodafone, mert ebben a számlában 0 az internetforgalom adóalapja. Áfa szempontból ez a két díjrészlet együtt adja ki az internetszolgáltatás díját, és együtt kell őket vizsgálni. Ebben az esetben az internetszolgáltatás után egyrészt a januári havidíjat kell megfizetni, másrészt el kell számolni a 2016. december 25. és 2017. január 25 közti internet forgalommal (ami még valóban 2016-ban kezdődő időszakot is magában foglal). Ezért véleményünk szerint a Vodafone helyesen számlázott 27 százalékos áfa kulccsal" - mondta Hegedüs Sándor a kérdésünkre.

Suba János, a Vodafone vállalati kommunikációs igazgatója az Index kérdésére azt mondta, hogy a törvénynek megfelelően állnak át a 18 százalékos áfakulcs alkalmazására, és eszerint ha az elszámolási időszak 2016-os tételeket tartalmaz, akkor a szolgáltató köteles a teljes számlát 27 százalékos áfával terhelni, függetlenül a tételek típusától.