Németországban is perlik a Volkswagent

2017.02.06. 08:57

Először indul per a Volkswagen ellen a dízelbotrány kapcsán hazájában. Az autógyártót a Deusche See nevű halipari cég citálja bíróság elé, miután nem tudtak peren kívül megegyezni a dízelbotrány miatti kompenzációról.

A Deutsche See 500 céges autót lízingel a Volkswagentől. Emellett pedig zöld, környezetbarát vállalkozásként hirdeti magát, amivel elég nehezen összeegyeztethető, hogy olyan autókat használ, amikről kiderült, hogy sokkal több káros anyagot bocsátanak ki, mint ami a reklámokban és a meghekkelt tesztekben szerepel.

A cég azt írta közleményében, pont azért választották a VW-t mint lízingpartner, mert környezetkímélő autókat ajánlottak nekik. Mivel kiderült, hogy ez nem így van, az átverés miatt kártérítést követelnek, írja a BBC.

A cég Braunschweigben, a VW wolsbrugi székhelyének közelében adott be keresetet az ügyben. A Volkswagen a 2015 szeptemberében kirobbant dízelbotrány kapcsán csak az Egyesült Államokban mintegy 20 milliárd dollárt kifizetett büntetésként és kártérítésként, de Németországban eddig nem nagyon mentek neki a nemzet egyik besározódott büszkeségének.

Mindazonáltal a VW még így is a világ legnagyobb autógyártója lett tavaly, a Toyotát megelőzve.