Valaki elfelejtett befizetni 500 millió adót

2017.02.06. 07:38

A Nemzeti Adó- é Vámhivatal (NAV) ismét közzétette adóslistáját, amin a legdurvább adóhátralékot felhalmozó cégek és magányszemélyek szerepelnek. Egyéni kategóriában félmilliárd forint fölötti adóhiány kellett az első helyhez, bár a dobogóra már 394 millióval fel lehetett kerülni. A cégeknél 3 milliárd kellett a három első hely egyikéhez, az élen viszont kétszer ekkora adóhiánnyal végzett egy cég.

Ez utóbbi a Napi.hu cikke szerint egy libanoni offshore cég, az élelmiszeripari nagykereskedő World Exchange SAL magyarországi fióktelepe 5,9 milliárd forint megállapított adóhiánnyal és 12,7 milliárd forint kiszabott bírság- és kamattartozással. A cégnek a tejtermék, tojás és zsiradék nagykereskedelme a főtevékenysége, amiben az az érdekes, hogy az előző adóslistán is egy tejipari kereskedőcég volt a legnagyobb adós.

A magánszemélyek közül (akik egyéni vállalkozók is lehetnek) a fővárosi, soroksári lakhelyű Zimmermann Györgyi a legnagyobb adós, vele szemben 520 millió forint adótartozást és további 1,076 milliárd forint bírság- és kamattartozást tart nyilván az adóhatóság. Hogy hogyan jött össze ilyen jelentős adóhiány, nem derül ki az adatokból. 

A szégyenlistán 260 cég és magánszemély neve olvasható, tőlük összesen 58,4 milliárd forintnyi adót és további 71,5 millió forint jogkövetkezményt (bírság, kamat) hajtana be az adóhivatal. Így az adózók mindösszesen 129,9 milliárd forinttal tartoznak. (Az előző, 2016. harmadik negyedéves NAV-listán ennél kevesebb, 224 nevet soroltak fel, 47,2 milliárd forint adótartozással és 40,5 milliárd forint jogkövetkezménnyel.)