Van jobb megoldás Trump falánál

2017.02.06. 16:49

Szociális, oktatási, egészségügyi ellátást nem biztosító, viszont az aktuális gazdasági körülményekhez igazított árú munkavállalási engedélyekkel kellene harcolni az illegális bevándorlás és az azzal együtt járó feketegazdaság ellen – ezt tanácsolja Steven Kopits (Kopits István) Magyarországnak és az Egyesült Államok elnökének az Alapblog.hu-nak adott interjúban.

Ha ezt megcsinálnák, akkor az Egyesült Államokban nem lenne szükség több mint tízmilliárd dollárért falat húzni a mexikói határra, viszont szép számmal jöhetnének továbbra is a mexikói vendégmunkások, akik bizonyítottan számottevő gazdasági hasznot hoznak Amerika számára.

Menjenek haza, de dolgozni ne kelljen helyettük

Trump szerint az illegális bevándorlás az egyik legnagyobb csapás, ami az amerikai gazdaságot sújtja, de Kopits szerint a képlet nem ennyire egyszerű. Az illegális migráció mellett legalább annyi érv szól, mint ellene, hiszen a jelenség alapvetően a GDP-t növelő tényező.

A nem legálisan Amerikában tartózkodó mexikóiak sokkal nagyobb arányban végeznek bizonyos munkákat. Az illegálisok ténylegesen dolgoznak – mégpedig nagyon keményen – és bizonyíthatóan gazdagítják az amerikai gazdaságot.

Az érem másik oldala, hogy lenyomják az amerikai béreket, ami például jól kimutatható a mezőgazdaságban. Egy példa: azt követően, hogy 2008-ban Arizona államból kitiltották az érvényes papírok nélküli bevándorlókat, 10-15 százalékkal emelkedtek a helyi fizetések. Csakhogy aztán Arizonában nem találtak embert azon munkák 90 százalékára, amelyeket a kitiltásukig az illegális bevándorlók végeztek el.

Nem jó megoldás a fal

Kopits a CNBC-n publikált írásában azt állítja, hogy az illegális bevándorlás adminisztratív korlátozása csak a feketepiaci folyamatok kialakulásához járul hozzá, a Trump elnök által felépíteni tervezett fal a határon pedig rossz megoldás. 

„Az amerikai állam csak mintegy negyedannyi külföldinek ad beutazási és munkavállalási vízumot, mint ahány vendégmunkásra az amerikai gazdaságnak szüksége lenne. Ez önmagában véve a feketepiac kialakulásának melegágya. Azért jönnek az Egyesült Államokba illegálisan a mexikóiak, mert nem engedik be őket legálisan, holott Amerikának szüksége lenne rájuk. Márpedig rendkívül mostoha körülmények közepette, életveszélyt felvállalva tudnak csak átjutni Mexikóból az Egyesült Államokba, négyezer dollárokat kifizetve az embercsempészeknek. Mindezt a sok borzalmat meg lehetne takarítani és fölöslegessé válna a falépítés, ha az amerikai állam pénzért árulná a munkavállalási vízumokat – mégpedig piaci alapon, mindig figyelembe véve az aktuális amerikai munkaerő-keresletet" - mondta.

Kopits szerint ez a megoldás transzparenssé tenné és magától is korlátozná a migrációs folyamatot, közben óriási pénzeket takaríthatna meg az amerikai állam.

Kopits szerint mivel éppen a Nyugat-Európából Magyarországra vándorlással kapcsolatos tapasztalatai inspirálták a javaslatát, Magyarországnak is ajánlja ezt a megoldást. Ha így próbálnák megoldani az illegális bevándorlás és a magyar munkaerőpiac feszültségeit, akkor Magyarország hihetetlen népszerűségre tenne szert. "Sőt, merem állítani, Budapest a hedge fundok fővárosává válhatna, miután a brexit miatt rengeteg pénzügyi szolgáltató elhagyja Londont" - mondta.