A Miniszterelnökség is keményen beleszállt a Heinekenbe

2017.02.08. 20:50

Az utóbbi idők talán legnagyobb marketingfogása, ahogyan a korábban viszonylag ismeretlen Igazi Csíki Sör nemzetpolitikai szintre emelte a román Heinekennel folytatott banális márkavitáját. Hogy aztán végül a magyarság történetének legbetiltottabb sörévé válva napokig tematizálja a magyar közéletet.

A Lixid Project Kft. néhány éve piacra dobott, székelységében megtámadni vélt terméke azóta úton van a karcagi birkapörkölt és a Herendi porcelán szegélyezte hungarikumok elitklubja felé, a jobbikos és fideszes képviselők kisebb diplomáciai zűrt kavarva váll-vállvetve hirdettek bojkottot a trianoni sebekbe sót szóró Heineken ellen, sőt már tüntetést is tartottak a napokban az Igazi Csíki Sör miatt.

Szerdán pedig végre a Miniszterelnökség is megtörte a hallgatást: úgy érezte, hogy itt az idő, hogy Magyarország a legmagasabb szinten is állást foglaljon az Igazi Csíki Sör (Tiltott Igazi Sör) ügyében. A Pesti Srácok nevű lapnak adott válaszukban lényegében azt sugallják, a Heinekennek nem kellene foglalkoznia olyan apró-cseprő jogi ügyekkel, mint hogy ők már hamarabb levédtek egy a Csíki Sörhöz egészen hasonló márkanevet.

A tárca szerint senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy kis erdélyi sörmanufaktúra piaci kockázatot jelenthet a Heinekennek. Ahogy szerintük azt sem gondolhatja senki komolyan, hogy a Heineken ne tudná, mit jelent a román hatóságok előtt magyarnak lenni, Erdélyben magyar terméket gyártani. "A Heineken mindennek ellenére a román hatóságokkal együttműködésben ellehetetlenít egy magyar márkát."

Majd kissé zavarba ejtő módon a magyar Heineken néhány éve a kormánnyal kötött stratégiai partnerségét hozzák elő, meg hogy abban a cég nem is kapott felhatalmazást ilyenekre. (Mármint itt alighanem arra gondolnak, hogy nem volt a magyar kormánytól felhatalmazásuk arra, hogy a román Heineken a bíróság előtt érvényesítse a jogait.)

"Ez elfogadhatatlan, a két évvel ezelőtt megkötött stratégiai partnerség erre nem adott felhatalmazást a cégnek. A Heineken hozzáállását minősíti, hogy a Magyar Kormánnyal együttműködési megállapodást köt, majd Romániában méltatlan eljárást folytat egy magyar márka ellen" – fogalmaz a Miniszterelnökség, legalábbis a Pesti Srácok szerint.