Trump heteken belül elképesztő bejelentésre készül az adóreformról

2017.02.09. 23:11

A légitársaságok vezetőivel tartott fehér házi találkozóján Donald Trump amerikai elnök arról beszélt, hogy a következő két-három hétben előáll majd valamilyen elképesztő bejelentéssel adófronton, írja a Politico. Trump a megbeszélésén a repterek modernizálását, az infrastruktúra fejlesztését is megígérte.

Trump alapvetően azt akarja elérni, hogy a vállalatok hozzák vissza a külföldre kiszervezett termelésüket, az Egyesült Államokban gyártsák termékeit, és ezzel új munkahelyeket hozzanak létre. Az Egyesült Államokban 35 százalék a társasági adó kulcsa, de számos lehetőség van arra, hogy a vállalatok csökkentsék a ténylegesen befizetendő adót.

Trump az elnökválasztási kampány során azt mondta, hogy 15 százalékra csökkenti a vállalatok nyereségére kivetett adó mértékét. A belengetett bejelentés részletei viszont most sem derültek ki. Korábban Steve Mnuchin leendő pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a legjelentősebb adóváltozások jönnek Ronald Reagan elnöksége óta.

Csütörtökön egyébként Jeff Sessions szerdán megszavazott igazságügyi miniszter az ovális irodában letette hivatali esküjét Mike Pence alelnök előtt, Trump pedig három elnöki rendeletet is aláírt, amikkel szerinte új korszak kezdődik az igazságszolgáltatásban. Trump szerint az egyik a drogkartellek felszámolására irányul, a második különleges munkacsoport felállítását javasolja az Egyesült Államokban elharapódzó erőszakos bűnözés visszaszorítására, a harmadik pedig a rendőrök elleni erőszak megfékezését célozza, írja az MTI.