320 milliót kapott egy állami cégtől Orbán Viktor néhai polgári köre

2017.02.11. 08:48

Az Orbán Viktort első és eredeti polgári köre mögött álló szervezet 320 millió forintos támogatást kapott a HungaroControl nevű, állami tulajdonú légiforgalmi szolgáltatócégtől tavaly év végén.

A dolog a HungaroControl Zrt. honlapjára feltöltött szerződéslistából derül ki, amely PDF formátumban itt található. A dokumentum szerint "támogatás nyújtása" tárgyban, "egyéb" típusú szerződést kötött a cég a Szövetség a Nemzetért Alapítvánnyal 2016. október 17-én, 320 millió forint értékben.

A Szövetség a Nemzetért Alapítvány (SZNA) az Orbán Viktor által 2002-ben életre hívott polgári körök fenntartásáért felelt, konkrétan ez a szervezet állt a Polgárok Háza, illetve az Orbán Viktort és egykor Vona Gábort is soraiban tudó Szövetség a Nemzetért Polgári Kör mögött.

A szervezet honlapján elérhető éves jelentései szerint 2011 óta 60-80 millió forint, a kormányváltás előtti években 20-30 millió volt az évek bevételük. A 320 milliós összeg tehát kiugró az alapítvány életében, még  legjobb évükben, 2004-ben is csak 100 millió jött be hozzájuk.

De a 320 milliós szerződés az állami cég megállapodásai közül is messze kilóg: egyedül egy tétel, egy erősáramú karbantartási és javítási keretszerződés haladja meg ezt az összeget a 2016-os listán, a többi tétel pedig nagyságrendekkel kisebb. A cégnek egyébként van pénze, legutóbbi beszámolója szerint 2015-ben és 2014-ben is egymiliárdos osztalékot fizetett az államnak, teljes nyeresége ennek három, illetve kétszerese volt.

Megkérdeztük a HungaroControlt, hogy miért kötötték meg az említett szerződést, illetve az milyen célokat szolgál. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Az SZNA nemrég már kapott egy jelentősebb összeget a Rogán Antal-féle propagandaminisztériumtól, a 444 cikke szerint 20 milliós állami támogatáshoz jutottak tavaly év végén.

A polgári köröket a 2002-es választási vereség után hívta életre Orbán Viktor, hogy mozgósítsa a Fidesz-holdudvart, illetve fenntartsa a mozgósítást a következő voksolásig.