Kiderült, ki áll a 220 millióval megdobott identitáserősítő szervezet mögött

2017.02.11. 12:49 Módosítva: 2017.02.11. 12:49

A Parameter.sk megtudta, ki áll a mostanáig rejtélybe burkolózó, Libertate nevű felvidéki szervezet mögött, amely 220 millió forintot nyert a Miniszterelnökségtől. Az egyszemélyes szervezet alapítója Németh Róbert, egy csallóközcsütörtöki alpolgármester, aki a Magyar Közösség Pártja színeiben tölti be pozícióját.

Az összegből "a felvidéki magyar romák identitástudatának megerősítését, a helyi termékek piaci pozíciójának megerősítését és a fiatal magyar családok közösségi önszerveződésének előmozdítását" kell megvalósítania a Libertaténak a nyertes pályázat szerint. Mikor az újságírók arról faggatták Némethet, miért nem állt korábban a nyilvánosság elé, azt felelte: "Lehet, hogy nem is kellett volna ebbe belenyúlnom, mert csak fölösleges gondokat kell megoldanom."

Hozzátette, a későbbiekben fognak kommunikálni, "a polgári társulásnak vannak folyamatban lévő dolgai, csak meg kell várni hogy legyen eredménye, amire azt mondhatjuk, hogy ez már valami, aztán majd megítélik, hogy jó-e vagy sem". A pénzből állítólag az egyébként nyomdát is üzemeltető politikus szeretne létrehozni egy kéthavonta megjelenő újságot, ami a magyarságról szólna. 

Nem ez az első eset, hogy kiugróan nagy összeggel támogat szlovákiai magyar civil szervezetet a Miniszterelnökség, a Parameter azt írja, a tavalyi választási évben 198 millió forintot kapott a Főnix Polgári Társulás szintén Lázár János minisztériumától.