Most már tényleg beindult a drágulás

2017.02.14. 09:16

Januárban az árak átlagosan 2,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ami azt jelenti, hogy gyorsul az áremelkedés, hiszen decemberben még csak 1,8 százalék volt az infláció éves alapon - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

Portfolio cikke szerint az elemzők nagyjából 1,9 és 2,6 százalék közötti inflációs adatra számítottak. A legnagyobb mértékben az üzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek kategóriába eső termékek és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.

12 hónap alatt, 2016. januárhoz viszonyítva:

  • Az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukoré 15,3, a sertéshúsé 9,6, a sajté 4,6, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,5 százalékkal.
  • A baromfihús ára 16,4, a tojásé 5 százalékkal csökkent. Átlag felett, 6,9 százalékkal drágultak az egyéb cikkek (gyógyszerek, üzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek), ezen belül az üzemanyagokért 15,2 százalékkal kellett többet fizetni.
  • A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,5, a szolgáltatások 1,4, a ruházkodási cikkek 1 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 0,4 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

További részletekről a KSH oldalán olvashat.