Nagyon ritka és nagyon drága Lamborghiniket hív vissza az olasz gyár

2017.02.15. 10:54 Módosítva: 2017.02.15. 11:47

Nagyon rossz hírt kapott az a néhány ember a világban, akinek Lamborghini Venenója van. Az extrém ritka és extrém drága autókat ugyanis visszahívja a gyár egy konstrukciós hiba miatt. A visszahívás az 5900 Lamborghini Aventadort is érinti, írja a Bloomberg.

Lamborghini Veneno Roadster
Lamborghini Veneno Roadster

Egy Lamborghini Veneno ára 4 millió dollár, azaz több mint 1 milliárd forint. A világon mindössze három embernek van ilyenje. A 12 hengeres, 750 lóerős autókat 2013-ban a gyár 50. születésnapja alkalmából készítették limitált szériában. Az autó végsebessége  356 km/h és 2,9 másodperc alatt gyorsul fel 100-ra. 

Úgy tűnik, az igazán gazdagokat jobban érdekli a Veneno nyitott változata, a Roadster. Ebből kilencet adtak el a világban 4,5 millió dollárért. Számoljunk csak? Igen, ez 1,3 milliárd forintba kerül. Miután ezek az autók már szinte műalkotásnak számítanak, nem veszítenek az értékükből. Épp ellenkezőleg. 2016-ban egy ilyen autót 11 millió dollárért kínáltak eladásra (3,2 milliárd forint).

A gyárnak már csak ezért is rendkívül kínos a visszahívási akció. A probléma az, hogy az autók üzemanyag-gőzöket szűrő rendszere a motortér forró alkatrészei közelébe juttathatja a gyúlékony benzingőzt. Ez főleg nagyobb terhelésnél, például a motor álló helyzetben való túlpörgetésénél fordulhat elő, és tüzet okozhat. Ez bekövetkezhet a gyári kipufogórendszerrel is, de nagyobb az esélye a hibának, ha  a gyártó által jóvá nem hagyott kipufogót használnak. A tűzveszély elhárítására új karbon-kanisztert kap az autó, ami állítólag legfeljebb két napos művelet, írja a Totalcar.