Zalán
9 °C
19 °C

Rossz hír a Csíkinek: nem áll meg a Heineken-buldózer

2017.02.15. 12:05

Emelkedett a Heinekennek a bevétele és a nyeresége is 2016-ban. A világ második legnagyobb söripari vállalatának az egyszeri tételeket és az árfolyamhatást nem számolva 9,9 százalékkal, 3,54 milliárd euróra nőtt a csoport működési nyeresége, a működési haszonkulcs pedig 16,5 százalékról 17,0 százalékra javult - írja az MTI.

Összehasonlításképpen: a 3,54 milliárd eurós működési nyereség nagyobb, mint a 2024-es budapesti olimpia tervezett (és amúgy nyilvánvalóan irreálisan alacsony) költségvetése. Tehát a Heineken elvileg minden évben rendezhetne egy budapesti olimpiát a profitjából, ha akarna, bár valószínűleg nem akar.

Persze ez még nem a tiszta nyereség, az "csak" 1,54 milliárd euró lett, de az egyszeri tételeket nem számolva a Heineken 2,09 milliárd euró profitot termelt, ami 8,5 százalékkal több 2015-höz képest. Részvényenként pedig 1,34 dollár osztalékot kapott, aki a Heinekenbe tette pénzét.

Ezekből a számokból pedig az is következik, hogy a Heinekennel háborúzó Igazi Csíki Sör holland-magyar vállalkozógárdája, illetve Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nem állnak jól a csatában. Hiszen egy ekkora behemótot elég nehéz lesz megtörni a hódmezővásárhelyi bojkottal.

Ennek ellenére nem adják fel, például szerdán azt közölte a vásárhelyi képviselő-testület, hogy meghívták őket az Igazi Csíki Sörhöz, és szeretnék, ha Lázár vezetné a delegációt. Tehát a stratégiai egyeztetések folytatódnak, ám ha meg akarják roppantani a holland sörpolipot, ahhoz elég nagy tűzerő kell.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!