Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Egyre több a súlyos munkabaleset

2017.02.17. 16:26

Tavaly nagyot nőtt a munkabalesetek száma, derül ki a munka.hu állami adataiból. Összesen 9,2 százalékkal volt több munkabaleset tavaly, mint előző évben, ez darabra 23 027-et jelent. Különösen a súlyos csonkulással végződő balesetek számának növekedése tűnhet megdöbbentőnek, a 14,2 százalékkal volt több mint tavaly. De ez nem annyira erős, ha megnézzük mellé, hogy összesen csak 31 ilyen komoly baleset történt a 23 ezerből.

 

A halálos balesetek száma 80 volt, ami jó hír, hogy itt legalább csökkent a számuk a 2015-ös 84 halálos balesethez képest. Némi zavart okoz, hogy a részletes táblázatokban már 82 halálos áldozattal számolnak, de ez az elhúzódó adminisztráció problémáiból is fakadhat. 

Jellemzően kis és közepes cégeknél vannak súlyosabb balesetek,

ide értve a halálos baleseteket is, amik közül csak egy történt 250 főnél többet foglalkoztató cégnél.

Iparáganként sorrendben a gépiparban, a feldolgozóipar és a szállítás,raktározás során történt a legtöbb baleset. Mégse mondhatjuk, hogy ezek a legveszélyesebbek, mert az is számít, hogy az egyes iparágakban összesen hányan dolgoznak, milyen munkakörökben. Azt azért sejthetjük, hogy fentiek azért a veszélyesebbek közé tartozhatnak. 

Területi megoszlást nézve csak annyi derülni ki, hogy ahol sokan élnek, ott a több a baleset. Ezért megnéztük a lakosságszámra vetítve megyénként a helyzetet. Ez alapján főleg a keleti megyékben veszélyes dolgozni, és a fővárosban és környékén. Utóbbinak mondjuk ahhoz is lehet köze azért, hogy a Budapest környékén sokkal jobban pörög az ipar és szállítmányozás, mint mondjuk Szabolcsban.

Az viszont simán csak furcsa, hogy Zalában mitől lehet arányaiban ilyen sok munkabaleset. Úgy, hogy a megyehatáron mondhatni meg is szűnik a nagy balesetveszély, a környező megyékben lényegesen kevesebb arányosan a baleset.

  A felügyelet egyébként 168 esetben szabott ki munkavédelmi bírságot, összesen nagyjából 70 millió forint értékben. Öt esetben tettek bűnvádi feljelentést. 

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!