Külföldi utak, balatoni rajzfilm, Csiga-Biga Alapítvány: újabb milliókat költöttek el Matolcsyék alapítványai

2017.02.28. 18:40

Folyamatosan frissülnek az ötmillió forintot meghaladó szerződések listái és a támogatási szerződéseket tartalmazó táblázatok a Pallas Athéné Alapítványok honlapjain, a listák már az idei évi és tavaly évvégi szerződések adatait is tartalmazzák. A tételek elég vegyesek, a konferenciákhoz, külföldi utakhoz, kiadványokhoz kötődő kiadások mellett akadnak felújítással kapcsolatos költségek, de rajzfilmre adott támogatás is. 

A Pageo 40 ezer eurót, vagyis több mint 12 millió forintot fizetett Parag Khanna bestseller-szerző előadásának biztosítására a Mosaic-Trans nevű cégnek. (A cég visszatérő az alapítványok szerződési listáján, ebben a cikkünkben írtunk már róluk kicsit bővebben.) Közel 15 millió forintot szántak egy HUG nevű, 2000 példányban megjelenő folyóirat 10 számának kivitelezési munkáira is.

pada
Fotó: szarvas / Index

A PADA szerződött a Magyar Építő Zrt.-vel több mint 3 milliárd értékben az Úri utcai ingatlan átalakítására, és szerződést kötött 175 millió forint értékben a Nox-Győrber Konzorciummal is műszaki ellenőrzési munkákra. Ezen kívül több millió forintot fizettek különböző magánszemélyek külföldi útjaira. Azt viszont nem árulták el, hogy kik ezek a magánszemélyek és milyen utakra költötték el a közpénzt.

A PADS sokat költött versenydolgozatok készítésére, junior kutatók nemzetközi cikkeinek támogatására, konferenciákra, rendezvényekre. Az októberi 1,2 millió forint után pedig egy újabb körben 1,3 milliót kapott a Heller Farkas Szakkollégium is. A Jövő Innovációiárt Közhasznú Alapítványnak pedig 15 milliót adtak, hogy kutassa "a hazai közösségi finanszírozás megteremtéseinek lehetőségeit." Utóbbi egy hároméves program egyébként.

A PADOC egy meg nem nevezett magánszemélynek 500 ezer forintot fizet havonta, hogy a romániai támogatások elszámolását intézze, sok hasonlóra adtak ugyanis már támogatást, legutóbb például az erdélyi Gazdasági Randevú nevű rendezvényt dobták meg 4 millió forinttal. A PADMA is öntötte a milliókat különböző magánszemélyekhez, kutatói, egyetemi támogatásokra főként, de fizettek pénzt bontási munkákra is, 42 millió forintot. A PADI 15 millióért szerződött az Innotica nevű céggel, hogy fejlesszék tovább a Pusztaszeri út 59-67. alatt található épületegyüttes hasznosítási koncepcióját, meg szervezzenek ehhez néhány workshopot.

Ugyanez az alapítvány adott 740 ezer forintot egy állatterápiával foglalkozó kutatásra a Csiga-Biga Mozgás-és Képességfejlesztő Alapítványnak, valamint 8,7 milliót a Budapest Film Produkciós Filmelőállító Kft.-nek egy a Balaton partján játszódó rajzfilm pilotjára, ami az ígéret szerint megújítja a magyar animációs filmgyártást. A közpénzt költő alapítványok gazdálkodásáról korábban itt írtunk részletesebben.

Több mint 6 millió forintot kapott a Kairosz kiadó Bayer Zsolt, Boros Imre és Bogár László "Háttérképek háttérképe" című könyvének támogatására. Ez egy Echo tévés műsor elmúlt öt évének "legizgalmasabb beszélgetéseinek" leirata.