Űrközpontot és üveghidat is épít a kormány

2017.02.28. 12:08

Olimpia már biztosan nem lesz, ám ez nem gátolja a kormányt abban, hogy ne kezdjen nagyívű beruházásokba. Például egy nappal azelőtt, hogy Orbán Viktor lefújta volna az olimpiai pályázatot, a Magyar Közlönyben megjelent: Tokaj, a Felső-Tisza és a Nyírség turisztikai fejlesztésének részeként

a kevesebb mint 2000 fős Gyulaházára 3 milliárd forintból építenek „space-központot”.

Gyulaháza nem akármilyen hely: itt született az ez idáig egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan. Éppen ezért már eddig is ez volt a legkozmikusabb magyar község nemcsak Nyíregyházától keletre, hanem az egész országban: van itt már Gagarin-szobor és űrkiállítás is. 

A helyi önkormányzat – ahogy azt a polgármester, Bardi Béla a Szon.hu-nak elmondta – eredetileg csak egy kiállítóteremre pályázott, hogy a faluba kerülhessen a bezárt Közlekedési Múzeum űrrepülés-történeti kiállítása és a repüléstörténeti anyag egy része. Ebből lett aztán a space-központ, bár hogy ez pontosan mit takar, az a Magyar Közlönyből nem derül ki, és Gyulaháza vezetője sem árult el részleteket. 

Ugyanennek a turisztikai fejlesztésnek a részeként 

2,5 milliárd forintos üveghíd épül Sátoraljaújhelyen.

Az már 2015 nyarán felmerült, hogy az önkormányzat függőhidat építene a Szárhegy és a Várhegy közé, arról viszont, hogy mindez üvegből legyen, korábban nem volt szó. A Vastagbőr blog szerint ráadásul az építmény a világ leghosszabb üveghídja lenne, ugyanis 700 méteres hosszával 270 métert verne az eddig csúcstartó kínai függőhídra. 

hid
Fotó: Zemplén TV / Hegyalja.info

A kormány arról is döntött, hogy kétmilliárdból felújítja a tokaji Rákóczi-várat, Makovecz-pavilont épít Tokajban, Kisvárdán – azaz Seszták Miklós fejlesztési miniszter városában – pedig fürdőt újít fel 2,3 milliárdból. Mindezt hazai forrásból.